.
2014    03    23

Lietuvos architektai pirmą kartą dalyvaus tarptautinėje Roterdamo architektūros bienalėje

artnews.lt

Urbanistų komandos „PUPA – Public Urbanism Personal Architecture“ projektas „Atgaivink kolektyvinį sodą!“ 2014 metų gegužę bus pristatytas šeštojoje tarptautinėje Roterdamo architektūros bienalėje Nyderlanduose.

Tarptautinė Roterdamo Architektūros Bienalė (The International Architecture Biennale Rotterdam – IABR 2014) atrinko lietuvių komandos „PUPA – Public Urbanism Personal Architecture“ projektą „Atgaivink kolektyvinį sodą!“ kaip pavyzdinį, gerai ir tiksliai iliustruojantį gamtos ir miesto santykį šiuolaikiniame mieste. Parodos metu projektas bus pristatomas maketu bei video medžiaga. Ekspoziciją pagrindinėje bienalės parodoje bus galima aplankyti visą vasarą.

PUPA komandos inicijuotas projektas „Atgaivink kolektyvinį sodą!“ analizuoja kolektyvinių sodų atsiradimą tarybiniais laikais, evoliuciją nepriklausomybės metais, bei dabar vykstančios chaotiškos plėtros įtaką darniam Lietuvos miestų bei šalies vystymuisi. Projektas siūlo konceptualias vizijas sodų ateičiai. Parodomos strategijos kaip iš naujo integruoti kolektyvinius sodus į miesto struktūrą, gamtinį karkasą ir kaip į šį procesą įtraukti sodų bendruomenes.

Roterdamo architektūros bienalė ( http://iabr.nl/en ) yra tarptautinės reikšmės renginys analizuojantis ir pristatantis aktualiausias architektūros ir urbanistikos tendencijas pasaulyje. 2014 metais gegužę bienalė bus rengiama jau šeštą kartą, jos tema – „Natūraliai miestietiškas“ (Urban by Nature), bienalės kuratorius – kraštovaizdžio architektas Dirk Sijmons. Projektus parodai atrinko bienalės komisija, kurią sudarė ekspertai iš Nyderlandų vyriausybės, savivaldybių, universitetų, tarptautinė žiuri iš JAV, Šveicarijos, Švedijos, Norvegijos, profesoriai iš Oksfordo, Harvardo ir Kalifornijos universitetų. Bienalę sudaro paroda Roterdame, konferencijos, paskaitos, filmai, knygos, televizijos laidos ir parodos įvairiuose pasaulio miestuose (ankstesniais metais vyko San Paule Brazilijoje, Stambule Turkijoje). Bienalės paroda sulaukia virš šimto tūkstančių lankytojų, o rengiama televizijos laida ir dokumentinis filmas pritraukia net kelis milijonus žiūrovų.

Lietuvos architektų bendruomenės atstovai pirmą kartą prisistatys Roterdamo architektūros bienalėje. Kolektyviniai sodai yra paplitę visoje Europoje, todėl Lietuvos pristatomas projektas yra įdomus bei aktualus daugybei parodoje dalyvausiančių šalių. Tarptautinė architektų bendruomenė diskusijų, paskaitų bei renginių metu turės galimybę susipažinti su Lietuvos urbanistiniu bei architektūriniu kontekstu, įsigilinti į problematiką, įvertinti projekto sprendinius bei siūlyti rekomendacijas Lietuvos miestų raidai.

„PUPA – Public Urbanism Personal Architecture“ yra urbanistų komanda iš Vilniaus, užsiimanti urbanistinių vizijų, strategijų, galimybių studijų rengimu, šiuo metu komanda dirba su Vilniaus, Klaipėdos savivaldybėmis, privačiai vystytojais. Projektui „Atgaivink kolektyvinį sodą!“ vykdyti bei ekspozicijai parengti buvo suburta multi-discipliniška lietuvių architektų, urbanistų ir sociologų komanda. Projektą koordinuoja urbanistas Tadas Jonauskis.