.
2013    11    05

Lietuva pirmą kartą pristatoma prestižiniame festivalyje „VideoBrasil“

artnews.lt

metaphone

Brazilijoje prasideda tarptautinis šiuolaikinio meno festivalis „VideoBrasil“, kuriame pirmą kartą dalyvauja menininkas iš Lietuvos Vygandas Šimbelis. Tai vienas iš nedaugelio renginių, kuriame ypatingas dėmesys bus skiraiamas video menui, kaip atskirai meno sričiai. Pirmą kartą Lietuvai atstovaujantis menininkas Vygandas Šimbelis parodos „Pietinės Panoramos“ metu pristatys meninės dokumentikos filmą „Tėvo pėdomis“, taip pat interaktyvaus meno projektą „Metaphone“ viešųjų programų metu. Organizatorių teigimu, beveik tris mėnesius truksiantis festivalis (lapkričio 6 d. – vasario 2 d.) per 30 veiklos metų yra subūręs solidų būrį menininkų, tyrėjų, kuratorių iš viso pasaulio.

„Dalyvauti šiame festivalyje yra aukštas įvertinimas šaliai ir jos atstovams. Šis festivalis vyksta kas dvejus metus ir yra labai gerai žinomas tarp kitų užsienio šalių menininkų, tyrėjų ir kuratorių. Šių metų renginiui darbai buvo atrinkti iš daugiau kaip 2000 norinčiųjų dalyvauti, ir festivalio komisija atsirinko tik 106 geriausius darbus iš 32 užsienio šalių, tarp kurių turime ir Lietuvos menininko sukurtą filmą, kuris bus rodomas 3 mėnesius. Labai tikiuosi, kad V. Šimbelio filmas pateks į finalą ir gaus festivalio apdovanojimą“, – sako Laura Guobužaitė, LR generalinė konsulė San Paulo mieste (Brazilija). „Lietuvos vardo atsiradimas šiame festivalyje – tai įrodymas, kad turime talentingų menininkų, ir labai tikiuosi, kad 2015 metais festivalyje pamatysime dar daugiau darbų iš Lietuvos“, – pažymi Laura Guobužaitė.

Prestižiniame festivalyje dalyvaujantis Lietuvos menininkas įsitikinęs, kad komunikacija meninėmis išraiškos priemonėmis per asmeninę patirtį yra vienas veiksmingiausių kultūrinės atminties aspektų. Jis Brazilijoje pristato du meno projektus: meninės dokumentikos filmą „Tėvo pėdomis“ ir interaktyvaus meno projektą „Metaphone“. Pastarasis projektas LR generalinio konsulato San Paule pastangomis bus pristatomas viešai vienoje iš meno galerijų. Projektas įdomus tuo, kad sudaro galimybes lankytojams įsitraukti ir aktyviai dalyvauti kūrybos procese, t.y. galima piešti spalvingus meno kūrinius bei kurti garso instaliacijas, naudojantis savo biologiniais impulsais (bio data), bei valdyti kūrybos procesą pasitelkus savo emocijas ir jausmus. „Šiuo projektu keliu autorystės klausimus bei dalinuosi kūrybos procesu su jo dalyviais, taip skatindamas juos įsitraukti per kūno ir jausmų išraiškas“, – apie savo projektą pasakoja Vygandas Šimbelis. Šis projektas jau buvo pristatytas Lietuvoje, taip pat Prancūzijoje, Danijoje, Švedijoje, Vokietijoje.

Meninės dokumentikos filmas „Tėvo pėdomis“ festivalyje bus pristatomas kaip pagrindinis menininko projektas. Tėvynėje dar nerodytas filmas atskleidžia vienos šeimos istoriją sovietinės okupacijos metu, skleidžia žinią apie Lietuvos bei visos Sovietų Sąjungos gyventojų iškentėtus trėmimus, apie dabartinę Rusijos politikos nuostatą slėpti tikrąsias problemos šaknis bei mėginimus šį diskursą įteisinti kaip savaiminį arba paprasčiausiai apie jį nutylėti. Filmo autorius taip pat siekia plačiau pažiūrėti į migracijos paradigmą (praeities tremtis ir dabarties emigracija) ir, nors panašūs istoriniai įvykiai nėra išskirtiniai platesniu mastu, menininkas tikisi, kad filmas atskleis asmenines lankytojų patirtis ir panašumus jų šalių, gyventojų, šeimų istorijose.

Šis 18-asis jubiliejinis „VideoBrasil“ festivalis atspindės savo istoriją ir pats festivalis su savo solidžia istorija taps centrine figūra. Renginyje bus eksponuojami anksčiau dalyvavusių menininkų darbai, kurių vardai tapo neatsiejama festivalio istorijos dalimi nuo menininko Nam June Paik iki Marinos Abramovič ir kitų žinomų bei pripažintų meno atstovų. Festivalio programa turtinga ir įvairiapusė, pilna įvairių viešų programų lankytojams.

Apie menininką:

Pasaulyje žinomas menininkas Vygandas Šimbelis dirba naujosiomis medijomis, kūryboje naudoja tiek tradicines, tiek šiuolaikines meno išraiškos formas. Pastaruoju metu menininkas vis plačiau įtraukia dokumentikos žanrą į savo tarpdisciplininius projektus, kurie apima meną ir technologijas, dizainą ir interaktyvumą, mobiliąsias technologijas ir t.t. Gyvendamas ir kurdamas tarp Lietuvos ir Švedijos, menininkas tyrinėja migracijos pradigmą nuo jos apraiškų lietuviškojoje tapatybėje iki globalesnių diskursų. Daugiau apie menininką Vygandą Šimbelį www.simbelis.com

Apie projektą „Tėvo pėdomis“

Tautinės tapatybės kitimas globalizacijos sąlygomis iškelia tapatumo klausimus į pirmąsias gretas, tiek asmeniniu, tiek nacionaliniu lygmeniu. Kultūrinės atminties fiksavimas duotuoju laikotarpiu, laiko ir erdvės interpretavimas meninėmis priemonėmis, formuoja kolektyvinę atmintį bei kuria tautos tapatybę. Dabar gyvenančių žmonių atmintis, perduodama neformalia kasdiene komunikacija – žmonių pasakojimais, turi būti verčiama kultūrine atmintimi, perteikta fiksuotai ir dokumentuotai.

Savanoriškas išvykimas iš Tėvynės šiais laikais nieko nestebina. Tačiau trėmimai ir deportacija sovietų laikais nėra pateisinami.Mano didžiosios šeimos – tėvo ir jo tėvų – senelių – tremties patirtis glaudžiai siejasi su visos Lietuvos patirtimi sovietų laikais.

Tremtis ir migracija yra kertiniai klausimai, gvildenantys lietuviškos tapatybės klodus šiuolaikiniu ir istoriniu aspektu. Kultūros paveldas, istorinė atmintis, tautiškumas, tautos identitetas ir pan. kriterijai bus interpretuojami meninėmis priemonėmis.

Mano didžiosios šeimos gyvenimo istorinis lūžis yra tapatinamas su sovietinės tremties ir deportacijos į Sibirą reiškiniu, su nacionalizuotu turtu, sunaikintu gimtuoju Pagirnupių kaimu ir pan. Tėvo asmeninė patirtis gyvenant sovietinėje respublikoje su viską lemiančiu ir karjerą griaunančiu užrašu – tremtinys.

Iliustracijoje: Vygandas Šimbelis, Metaphone