.
2015    04    13

Latvijos šiuolaikinio meno centras kviečia į antrąją vasaros mokyklą „Tai - rytojus!“

artnews.lt

gutai

Latvijos šiuolaikinio meno centras kviečia menininkus, kritikus, kuratorius ir kultūros vadybininkus iš Baltijos šalių teikti paraiškas į antrąją vasaros mokyklą pavadinimu Tai – rytojus!, vyksiančią birželio 6-11 dienomis meno rezidencijoje Rucka dvare, Cesyje (Latvija).

Šių metų vasaros mokyklos centrinė tema – dabarties projekcijos ateičiai. Tai – rytojus! (This is Tomorrow!) pavadinimas nurodo į  parodą, įvykusią 1956-iais Whitechapel galerijoje, Londone, kurios metu menininkai, muzikantai, architektai ir grafiniai dizaineriai pristatė savo ryšio tarp meno ir šiuolaikinės kultūros versijas. Bendradarbiavimas tarp įvairių meno pasaulio veikėjų – menininkų, kuratorių, prodiuserių ir kritikų, bus ir šių metų vasaros mokyklos centre, kartu tiriant ir brėžiant perspektyvas ir vizijas dabarties ir ateities procesų, formuojančių meną ir kultūrą. Dalyviams sudaryta visapusiška teorinių ir praktinių užsiėmimų programa, susidedanti iš paskaitų, seminarų, dirbtuvių ir diskusijų, vedamų vietinių ir užsienio pranešėjų, bei individualių kūrybinių projektų vystymo.

Koks gi bus rytojus, kurį formuojame šiandien? Kaip mūsų kasdieniai pasirinkimai įtakoja rytojų ir artimą ateitį, kokios bus jos vertybės? Kaip skiriasi dabarties ir praeities idealaus ar bent alternatyvaus  esamai realybei pasaulio vizijos? Ar šios vizijos tarpsta tik vaizduotėje, ar visgi nušviečia ir faktinės realybės struktūras? Šie klausimai domina meno pasaulio ir kitų sferų atstovus, kurie nuolat modeliuoja atsakymus ir atsideda naujos vizijos ieškojimams socialinės sistemos visumoje.

LŠMC vasaros mokykla siūlo plačią teminio konteksto apžvalgą, nuo sociopolitinių ir antropologinių prieigų iki mokslinių atradimų ir jų susiliejimo su kitomis kultūros sritimis. Vasaros mokykla sudaro sąlygas šiandieninės situacijos bei naujų perspektyvų ir rytojaus pasaulio modelių vystymo analizei.

Paskaitas skaitys ir dirbtuves ves menininkai, teoretikai ir filosofai iš Latvijos, Lietuvos ir Estijos bei kitų Europos šalių: menininkai Agnė Bagdžiūnaitė, Gints Gabrāns, Julijonas Urbonas, Tellervo Kalleinen, Rasa Šmite and Raitis Šmits, Ivars Drulle, Voldemārs Johansons, rašytojas ir žurnalistas Kirill Kobrin, antropologė Lauren M. Rhodes, meno tyrėjai Laine Kristberga, Andres Kurg, Elnara Taidre and Dovilė Tumpytė, literatūros kritikas Jaak Tomberg, rašytojas ir kritikas Berk Vaher ir fizikas Aigars Atvars bei kiti. Didžioji dalis vasaros mokyklos programos – paskaitos ir pranešimai – bus atvira publikai.

Paraiškas siųsti adresu lccasummerschool@gmail.com užpildžius dalyvio paraiškos formą iki balandžio 30 dienos. Daugiau informacijos.