.
2016    01    06

Kvietimas teikti paraiškas rezidencijai Accelerate@CERN LIETUVA 2015/2016

artnews.lt

LHC

Accelerate@CERN Lietuva vienam Lietuvos menininkui suteiks unikalią progą atlikti mėnesio trukmės rezidenciją Europos branduolinių tyrimų organizacijoje CERN ir įgyvendinti tiriamąjį meninį projektą bendradarbiaujant su centro mokslininkais.

Viešą konkursą skelbiančios organizacijos – CERN (Šveicarija) ir Rupert (Lietuva) suteiks progą jo nugalėtojui mėnesį reziduoti vienoje svarbiausių pasaulio laboratorijų, kurioje buvo išrastas pasaulinis žiniatinklis (World Wide Web) bei sukurtas 27 kilometrų ilgio didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas (LHC).

Dalelių fizika nagrinėja laiko, erdvės ir gravitacijos sampratas, kad padėtų geriau pažinti plika akimi nematomą visatos sąrangą. Didžiausia pasaulyje dalelių fizikos laboratorija CERN leidžia menininkams įgyvendinti ambicingus vizualiųjų menų projektus bei plėsti meninių praktikų kūrybinį lauką.

CERN – tai ne tik puikiai vertinamas mokslo centras, tačiau ir viena pažangiausių institucijų šiandienos kultūros lauke. Būdama pasaulyje pirmaujanti tyrimų laboratorija, CERN siūlo savo rezidentams idealią aplinką, dedikuotą skatinti ir įkvėpti unikalių meno kūrinių tyrimą ir plėtotę.

Stipendijos gavėjas turės teisę praleisti vieną mėnesį CERN laboratorijose per kurį ji/jis galės susipažinti su skirtingais organizacijos vykdomų tyrimų aspektais. Menininkui bus suteikta galimybė diskutuoti ir aptarti idėjas su talentingiausiais pasaulio mokslininkais, pasinerti į teorinius ieškojimus, susijusius su laiku ir erdve bei dalyvauti praktiniuose pažangiausių inžinerinių eksperimentų bandymuose. Rezidenciją kuruos Arts@CERN programos direktorė ir kuratorė Mónica Bello.

Lietuvių tautybės kūrėjai bei nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje turintys menininkai yra kviečiami teikti projektų pasiūlymus, paremtus meniniais ieškojimais mokslo srityje. Paraiškos priimamos iki 2016 m. sausio 25 d.

Kandidatų paraiškas vertins ir nugalėtoją išrinks tarptautinė žiuri sudaryta iš meno ekspertų. Konkurso laureatas bus apdovanotas 5000 Šveicarijos frankų stipendija ir galimybe vieną mėnesį reziduoti CERN. Drauge menininkui bus suteikiamas biudžetas, skirtas padengti pragyvenimo, nuomos ir kelionės išlaidas. Daugiau informacijos apie viešo konkurso sąlygas rasite žemiau esančiose nuorodose.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

Accelerate@CERN Lithuania _ Conditions for participation

http://arts.web.cern.ch/acceleratecern-lithuania