.
2014    11    27

Kristinos Norvilaitės paroda „Tik niekam nesakyk“ galerijoje „Menų tiltas“

artnews.lt

K_Norvilaite

Gruodžio 2 d., antradienį, 18.30 val. galerijoje „Menų tiltas“ (Užupio g. 16, Vilnius) atidaroma Kristinos Norvilaitės paroda „Tik niekam nesakyk“.

„Tikrai niekam nenorėčiau sakyti kas įkvėpe šią parodą, bet pasakysiu…Tokie labai keisti dalykai, reiškiniai: tremtis, Ivas Sen Loranas (Yves Saint Laurent), piešimas ant asfalto karštą vasaros dieną su kreida ir kosmosas. Gėda visus vardyti šiuos nesusijusius dalykus. Bet va, kaip keistai gaunasi, kad jie sukėlė audrą minčių ir idėjų, kurios pasipasakojo mano naujuose darbuose. Todėl ir pavadinau parodą „Tik niekam nesakyk” “, – dalinasi mintimis Kristina Norvilaitė.

„Tik niekam nesakyk” tai žodžiai kuriuos sakai, jei turi kažkokią paslaptį ir nori, kad ją visi sužinotų-nesužinotų.

Menininkas visada turi minčių,idėjų ir jausmų, kuriuos nori pasilikti sau ir nenori išsakyti žodžiais, bet taipogi jis nori būti suprastas ir išgirstas. Tuomet jis kuria paveikslus ir atskleidžia savo mintis, jausmus, idėjas ne žodžiais, o savo kūriniais. Tame ir yra kūrybos paslpatis, kuri yra tarsi atskleista-neatskleista.

Kūrybos, kaip ir religijos, slėpiniai yra nesuprantami tiems kas nenori  jų suprasti ir atviri kiekvienai jautriai sielai.

„Vis klausiu savęs, kodėl nuo pat vaikystės sakome paslaptį žmogui, o tuo pačiu iškart sakome: „Tik niekam nesakyk”. Paslaptis juk jau atskleista! Kažkodėl šis veiksmas man panašus į paveikslo kurimą… Kai tveri paveikslą tikrai niekam nesakai, bet, sukūręs taip nori pasidalinti…” – sako menininkė.

Kristina Norvilaitė – Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Grafikė baigė bakalauro ir magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Surengė virš 30 personalinių parodų. Menininkė dalyvavo beveik pusšimtyje grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje (JAV, Danija, Švedija, Prancūzija, Didžioji  Britanija, Olandija, Rusija, Ukraina, Austrija, Vokietija, Italija, Ispanija, Norvegija, Suomija).  2010 m. dailininkė buvo apdovanota iš karto dviem garbingomis stipendijomis – Lietuvos Respublikos Kūrėjo stipendija ir Vilniaus miesto mero Jaunųjų menininkų stipendija. Parodoje „Estampas’07“ Kristinos Norvilaitės darbai buvo įvertinti diplomu, o parodoje „Estampas’09“ – padėka už „Plastinės kalbos grynumą“. Menininkė taip pat yra žinoma kaip knygų dailininkė, parodų kuratorė ir meno akcijų autorė. Kristinos Norvilaitės iliustruota Vytauto V. Landsbergio knyga „Varlė bunkeryje” Tarptautinės vaikų literatūros asociacijos (IBBY) pripažinta 2010 metų meniškiausiai iliustruota knyga.

Paroda veiks iki gruodžio 20 d.

Iliustracijoje: Kristina Norvilaitė, Klasė, 2014.