.
2014    04    16

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre – projekto „Close Stranger“ paroda

artnews.lt

Balandžio 25 d., penktadienį, 18 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) atidaroma tarptautinio projekto „Close Stranger“ („Pažink svetimšalį“) to paties pavadinimo paroda. Savo darbus, sukurtus reziduojant Klaipėdoje, Gdanske (Lenkija) bei Kaliningrade (Rusija) pristatys 18-a šiuolaikinių menininkų iš trijų projekte dalyvaujančių šalių.

Lietuvai parodoje atstovauja Laura Garbštienė, Remigijus Treigys, Marta Vosyliūtė, Nerijus Jankauskas, Jurga Barilaitė, Laura Zala, Rusijai – Jegoras Lučševas, Grigorijus Selskis, Aleksejus Čebykinas, Olegas Bliabliasas, Jurijus Vasiljevas, Aleksandras Liubinas, Lenkijai – Agata Nowosielska, Angelika Fojtuch, Piotras Wyrzykowskis, Jacekas Niegoda, Julita Wójcik bei Arturas Gogołkiewiczius.

Kaip ir sufleruoja pavadinimas, kūriniuose nagrinėjami geografiškai artimų, bet ne itin gerai vienas kitam pažįstamų kraštų savitumai, atskleidžiant šiuos per socialinius, istorinius bei kitokius reiškinius, viešnagių inspiruotus asmeninius įspūdžius ir projektą lydinčio bendrystės pajautimo.

Anot lenkų menininkės A. Fojtuch, sutikus rusą ar lietuvį jos neapleidžia įspūdis, kad su jais ji pažįstama jau seniai – nuo vaikystės, nors ir nedažnai tenka susitikti. „Tiek pat dalykų mus skiria, kiek ir vienija. Kolektyvinė pasąmonė“, – reziumuoja menininkė, savo performanse primenanti vieną iš populiariausių kelių kartų sovietinės vaikystės įvaizdžių – filmuką „Na, palauk!“ bei jo plėtojamą didelio ir stipraus simbiozinį santykis su mažu ir silpnu.

Kai kurios darbų temos – konkrečios vietovės gyventojams įprastos kasdienybės dalis, kuri pasirodo esanti itin iškalbi, atsidūrusi kraštovaizdį apžvelgiančio menininko akiratyje. Memelio Šv. Jono bažnyčia, prūsiška tiltauninkių tradicija, šių dienų Kaliningrado srities gyventojų išvykos apsipirkti į Lenkiją bei Lietuvą, dingusio Karaliaučiaus nuojautos, suvenyrų kioskelio ties Gdansko laivų statykla pardavėja ponia Aleksandra, jau 20 metų puošianti nykstančio „Solidarumo“ judėjimo lopšio vartus gyvomis gėlėmis – daugybė istorijų bei pastebėjimų, derančių „Close Stranger“ mozaikoje.

„2013 metų gegužės mėnesio dalį praleidau Gdanske, menininkų rezidencijoje. Kodėl? Nes trys protingi uostamiesčių meno centrai susijungė į bendrą projektą. Šio projekto detalės man nelabai įdomios. Man patinka uostai ir jūros. Taip, su visomis jų sudedamosiomis dalimis, tarp jų – su kontrabanda ir undinėlėmis“, – projekto suteiktas galimybes rezidencijos ataskaitoje šmaikščiai detalizuoja kita parodos dalyvė M. Vosyliūtė.

„Ir mane tikrai nustebino tai, kaip vykusiai pavadinimas „Pažink svetimšalį” nusako mūsų santykius. Man nebūtų atėję į galvą mintis, kad mus skiriantis 600 kilometrų kelias yra toks nepaprastai sudėtingas: jei jį vaizduotume kaip tiesę, jos ilgis sudarytų tik 200 kilometrų, bet tikrovėje šis kelias jokiais būdais nėra tiesus“, – akcentuoja lenkų kūrėjas A. Gogołkiewiczius.

Panagrinėti menininkų darbus, perprasti jų įžvalgas, kurti ir įsitraukti į abipusio pažinimo procesą klaipėdiečius parodos metu kvies nemokamų edukacinių užsiėmimų programa.

Paroda „Close Stranger“ („Pažink svetimšalį“), kuri Klaipėdoje bus eksponuojama iki gegužės 29 d., birželio 6–liepos 7 d. veiks Kaliningrade, o liepos 25–rugpjūčio 24 d. bus pristatoma Gdansko publikai. Tai – ne paskutinis projekto, vyksiančio iki šių metų gruodžio, renginys.

Bendrasis projekto „Pažink svetimšalį“ tikslas yra plėtoti šiuolaikinės kultūros mainus ir skatinti tarpusavio supratimą tarp Gdansko (Lenkija), Kaliningrado (Rusija) ir Klaipėdos (Lietuva) gyventojų. Projekto tikslai apima ir pasienio institucijų tinklo ir profesionalų, dirbančių šiuolaikinio meno ir kultūros srityje trijuose partnerių miestuose, trišalių mainų palengvinimą ir informacijos apie šiuolaikinį meną, kultūrą ir socialines problemas sklaidą projekto teritorijoje: Rusijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje.

Daugiau informacijos apie projektą – nuolat atnaujinamoje jo interneto svetainėje www.closestranger.eu.

Iliustracijoje: Jurga Barilaitė, „Abrakadabra“