.
2010    10    19

KKKC „Meno kieme“ - tapytojo Manfred Gipper koliažų paroda „Palimpsestos“

artnews.lt

M.Gipper, 2005 m.1

Spalio 22 d., penktadienį, 18 val.  Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro  „Meno kiemo“ (Bažnyčių g. 4) kūrybinėse studijose atidaroma tapytojo Manfred Gipper (Berlynas)  koliažų paroda „Palimpsestos“.

Praeityje egzistavę, o šiandien dėl įvairių priežasčių pakeitę  savo „veidą“ pastatai, vos įskaitomi kažkada namų fasadus puošusių iškabų pėdsakai, įvairiausios sociumo egzistavimo apraiškos – tai įvairiakalbė miesto archeologija, įdėmiam žvilgsniui atskleidžianti skirtingų laikmečių, tautos istorijos klodus.

Nūnai performuoti, kai kurie išsaugoję istorijos pėdsaką, architektūriniai objektai, istoriniai personažai į Manfred Gipper kūrinius persikelia iš  senų atvirukų, plakatų, laikraščių ir knygų puslapių. Menininko įžvalgų koliažuose istorija traktuojama kaip nesibaigiantis procesas, o šiandiena – tik kaip tranzitinis sustojimas link nenuspėjamos ateities. Analizuodamas šias temas M. Gipper pasirinko meninę žodžio palimpsestas (gr. palimpsēstos – pakartotinis rašymas ant nuvalyto papiruso ar pergamento) metaforą, kuri leido menininkui vaizdžiai, kartais su nepiktos ironijos doze įprasminti buvusią ir esamą uostamiesčio architektūrinę atmosferą, miesto  kraštovaizdį, čia gyvenusius, ir gyvenančius žmones.