.
2009    12    07

Kas bendro tarp Klaipėdos ir Jimo Morrisono? Menininkų grupės „Doooooris“ knygos pristatymas Vilniuje

artnews.lt

doooooris_virselis

Gruodžio 10 d. nuo 19.00  valandos Vilniuje, kavinėje „Jalta“ (Vykinto g. 17A, Vilnius) vyks ką tik išleistos menininkų grupės „Doooooris“ knygos pristatymas (sud. Eglė Deltuvaitė). Pristatymo metu trumpos diskusijos, video prezentacija ir Jurijaus Dobriakovo muzikinis nuotykis „Gheorghe Dobreceanu traukinys į Karpatus“.

Neoficialią menininkų grupę „Doooooris“, kuri Klaipėdoje aktyviai veikė 1989-1995 metais, drąsiai galima vadinti pastarųjų metų Lietuvos meno atradimu. Pirmą kartą bendri grupės narių darbai buvo parodyti praėjusiais metais vykusiame tarptautiniame meninės fotografijos festivalyje „In Focus“ Vilniuje. Didelis visuomenės susidomėjimas paskatino išleisti bendrą grupės kūrybą pristatančią knygą.

Naujajam avangardui priskirtinoje grupėje – penki nariai: Audrius Jankauskas, Arvydas Karvelis, Saulius Kanapeckas, Remigijus Treigys ir Raimundas Urbonas (1963 – 1999).

Kodėl „Doooooris“? Pavadinimo kilmės versijų yra keletas. Tais laikais visa Klaipėda klausėsi grupės „The Doors“, kuri buvo ypač populiari bohemos tarpe, o taip pat ir tarp grupės narių. Tai taip pat aliuzija į žemaitiško žodžio „durys“ tartį. Dar žinoma, kad pavadinimą grupei davė žinomas rašytojas Rolandas Rastauskas, tardamas, kad tai estiškas mergaitės vardas. Kiekviena „o“ raidė simbolizuoja vieną menininką. Grupės pavadinimas, raidžių skaičius, kisdavo priklausomai nuo to, kiek menininkų dalyvaudavo parodoje. Įdomiausias šios grupės veiklos rezultatas – fotomenininko Raimundo Urbono nuotraukos, „padailintos“ tapytojų Arvydo Karvelio ir Andriaus Jankausko. Jie patobulindavo R. Urbono fotografijas, kurias jis laikė broku, naudodami PVA klijus, tušą, guašą, aukso ir sidabro dulkes, korektorių ar paprastą pieštuką.

Bendri „Doooooris“  darbai atspindi itin įdomų Lietuvos dailės lūžį ir išsiskiria mums nebūdinga stilistika.  Iki šių dienų liko vos 40 originalų – visus juos galima rasti knygoje kartu su grupės veiklos manifestu, parodų plakatais, atvirukais ir ne tik. „Ši knyga – bandymas atskleisti grupės fenomeną, o svarbiausia – jos laiko kontekstą. Bandymas dėl to, kad skirtingų „Doooooris“ istorijų galima papasakoti daugiau, nei yra raidžių „o“ jų pavadinime. Ir nė viena iš jų nebus „baigta“ ir juo labiau „tikroji“. „Doooooris“ tapo detektyvu“ – sako knygos sudarytoja Eglė Deltuvaitė.

Be pavadinimo_2