.
2013    09    27

Julijonas Urbonas Lisabonos architektūros trienalėje pristato naują projektą Oneiric Hotel

artnews.lt

IMG_1758

Rugsėjo 12 dieną Lisabonoje atsidarė architektūros trienalė, kurioje dalyvauja ir lietuvių menininkas Julijonas Urbonas. Trienalėje jis pristato naują projektą Oneiric Hotel („sapnų viešbutis”), kuris veikia kaip laikinas viešbutis, aprūpintas specialia sapnų turinį veikiančia įranga. Projektas remiasi įžymiais moksliniais eksperimentais, kurių tikslas buvo dirbtinai sukelti sąmoningus sapnus. Perkeliant tokius tyrimus iš neurologijos ir psichologijos laboratorijų į viešbutį, šie naujai atkurti eksperimentai tampa atviri visiems projekto svečiams. Tam yra naudojama rekonstruota miego stebėjimo ir sąmoningumą sapnuose sukelianti įranga. Viešbučio lankytojai yra apmokomi sąmoningų sapnų technikų, apnakvindinti ir paskatinti naujai patikrinti mokslinius eksperimentus patiems. „Moksliniai subjektai” tampa savo sapningos realybės kuratoriais.

Lisabonos architektūros trienalė žinoma savo išskirtiniu požiūriu į architektūrą ir šios disciplinos sąsajas su kitomis sritimis. Šis pakankamai jaunas renginys jau yra tapęs vienas mėgiamiausių Lisabonos traukos taškų, kuris sukviečia virš šimto tūkstančių lankytojų.

Sapnų viešbutis Lisabonoje įsikūręs LX Factory teritorijoje esančiame vandens bokšte (Watertank, Rua Rodrigues Faria, nº 103, Edificio I, Espaço 5.0, 1300-501 Lisbon) ir veiks iki spalio 3 d. (išskyrus pirmadienį), nuo 11.00 iki 18.00 val.

Projekto pristatymą Lisabonos architektūros trienalėje parėmė Lietuvos kultūros ministerija, o rengiant atidarymą organizatoriams talkino Lietuvos ambasada Portugalijoje. Projekto kuratorė – Justė Kostikovaitė.

Projekto vykdytojai:
Julijonas Urbonas (projekto autorius), Justė Kostikovaitė (projekto kuratorė), Zara Nogueira (kuratorės asistentė), Paulius Vitkauskas (architektūra), Jonas Peteraitis (programavimas), Aistė Nesterovaitė (kostiumų dizainas)

www.oneirichotel.com
www.close-closer.com/en/#/programme/associated_projects
hotel@julijonasurbonas.lt