.
2010    12    10

Jesper Just ir Svajonė bei Paulius Stanikai galerijoje „Vartai“

artnews.lt

Gruodžio 14 d., antradienį, 18 val. galerijoje „Vartai“ (Vilniaus g. 39, Vilnius) atidaroma projekto „ARTscape“ paroda, pristatanti Danijos šiuolaikinio menininko Jesper Just bei lietuvių menininkų Svajonės ir Pauliaus Stanikų kūrybą. Parodos kuratorė –  Aušra Trakšelytė.

„ARTscape“ Danijai atstovauja žymus Kopenhagoje ir Niujorke gyvenantis bei kuriantis danų menininkas. Jis gerai žinomas ir pripažintas tarptautinėje meno scenoje kaip itin savita stilistika ir tematika išsiskiriantis videofilmų autorius. Menininko darbuose gvildenamos identiteto ir žmonių (dažnai vyrų) tarpusavio santykių temos.
Parodoje pristatomi 3 menininko videofilmai, tarp kurių ir vienas naujausių, sukurtas 2010 metais.

Lietuvių menininkų pora, Svajonė ir Paulius Stanikai,  šiuo metu gyvena ir kuria Paryžiuje, dalyvauja įvairiose grupinėse bei rengia solo parodas Europos, Amerikos ir Azijos šalyse. 2003 m. buvo išrinkti atstovauti Lietuvai 50-ojoje Venecijos bienalėje. Kūrinius yra pristatę Nacionaliniame Muziejuje Varšuvoje, Pekino Bienalėje, Pompidou centre Paryžiuje, „White Box“ galerijoje Niujorke, Liverpolio bienalėje ir kt.
Darbų tematika dažnai susijusi su trauminiu ir emociniu žmogaus patyrimu, o meninėje praktikoje naudojamos mišrios medijos. Parodoje publika turės galimybę pamatyti naujus menininkų darbus.

„ARTscape: Danija“ parodos kūrėjus jungia savitas gebėjimas įtraukti žiūrovą į kūriniuose pasakojamas, perpasakojamas, interpretuojamas istorijas, manipuliuoti ir provokuoti (nors ir skirtingais, bet ne ką mažiau veiksmingais būdais) jų emocijas, patraukti išskirtiniu vizualumu, kuris dažnai neadekvatus turiniui.

Paroda veiks iki vasario 4 d.

Iliustracijoje: Jesper Just. Something to love, 2005, DVD, 8:10 min.