.
2009    03    09

Jaunųjų Baltijos menininkų paroda "Space Oddity" Lilyje, Prancūzijoje

artnews.lt

Kovo 14 – balandžio 19 d., 2009 m. Meno centre maison Folie Wazemmes, Lilis, Prancūzijoje atsidarys jaunųjų Baltijos šalių menininkų paroda, kurioje dalyvauja Eglė Budvytytė (LT), Gintaras Didžiapetris (LT), Andris Eglītis (LV), Merike Estna (EE), Ignas Krunglevičius & Snorre Hvamen (LT / NO), Miks Mitrēvics (LV), Tanja Muravskaja  (EE), Krišs Salmanis (LV).  Parodos kuratorės: Eglė Mikalajūnaitė ir Dovilė Tumpytė.

Parodos pavadinimas – Space Oddity – nurodo į gerai žinomą Davido Bowie dainą, atliepusią 7-ojo dešimtmečio žmonijos mokslinius pasiekimus plečiant erdvės pažinimo ribas ir sąmonės ribų tyrinėjimus cheminių stimuliatorių pagalba. Radikalusis 7-asis dešimtmetis buvo utopijų, distopijų ir į ateitį nukreiptų fantazijų produkavimo laikmetis. Praėjus beveik pusei šimtmečio, atrodo, kad dalis ateities vizijų – tiek optimistinių, tiek bauginančių – tapo realybe, o jas lydėjusios euforijos nebeliko: įgyvendinus fantaziją, ją lydėjęs užsidegimas nuslūgsta. Tačiau žmonijai utopijų kūrimą pakeitus pragmatišku pasaulio ir visatos tvarkymu, euforija ir baimės paliko taip pat ir neįkūnytas vizijas. Netapusios realybe ir kartu praradusios savo utopinį žavesį ir distopinį baugumą, neįgyvendintos fantazijos įstrigo niekieno žemėje, virto idėjomis-vaiduokliais, nerandančiomis išėjimo ir neturinčiomis sprendimo, jaučiamomis ir veikiančiomis, bet nematomomis ir neidentifikuojamomis.

Parodą Space Oddity lydi parodos gidas ir esė rinkinys. Rinkinį sudaro lietuvių rašytojų esė, parašyti atsispiriant nuo parodoje eksponuojamų kūrinių. Šis esė rinkinys egzistuoja kaip dar viena Space Oddity versija, dreifuojanti tarp intencijos ir suvokimo, įvykio ir efekto, supratimo ir kūrybiško nesusipratimo.

Organizatoriai:

Nacionalinės dailės galerijos informacijos centras, Lille3000, meno centras maison Folie Wazemmes.

Nacionalinės dailės galerijos informacijos centro informacija.