.
2008    11    25

Ispanijoje – didelė Deimanto Narkevičiaus kūrybos retrospektyva

artnews.lt

Deimanto Narkevičiaus, šįmet laimėjusio prestižinį Europos šiuolaikinio meno prizą „The Vincent Award“, kūrybinėje biografijoje – dar vienas reikšmingas įvykis.

Lapkričio 13-ąją Madride (http://www.museoreinasofia.es/museoreinasofia/live/exposiciones/actuales/deimantas-narkevicius_en.html) atidaryta didžiausia iki šiol retrospektyvinė šio menininko solo paroda Ispanijos nacionaliniame šiuolaikinio meno muziejuje, pavadintame karalienės Sofijos vardu (Reina Sofia nacionalinis muziejus ir meno centras).

Reina Sofia muziejus įsteigtas 1990 metais ir yra vienas didžiausių pasaulyje modernaus ir šiuolaikinio meno muziejų, eksponuojantis turtingą XX amžiaus meno kolekciją bei rengiantis šiuolaikinio meno projektus.

Retrospektyvinėje ekspozicijoje, pavadintoje “Daugiabalsis gyvenimas”, rodoma beveik visa D. Narkevičiaus filmografija –  iš viso 12 filmų, sukurtų nuo 1997-ųjų metų iki dabar: pradedant ankstyviausiais darbais „Europa 54º 54’ – 25º 19’” (1997), “Istorija” (1998), “Legendos išsipildymas” (1999) ir baigiant naujausiais kūriniais “Aplankant Soliarį“ (2007), “Galva” (2007) bei “Nesprogusios bombos poveikis” (2008). Retrospektyvoje prisimenami ir D. Narkevičiaus skulptūriniai darbai „Individuali ir grupinė konkurencija“ (1995) bei „Šventasis karas“ (1996).

Parodos anotacijoje D. Narkevičius pristatomas kaip tarptautinėje meno scenoje labiausiai žinomas Lietuvos šiuolaikinio meno kūrėjas. Pranešime pažymima, kad jo filmuose, remiantis sovietmečio ir šiuolaikinės Lietuvos  patirtimis, tyrinėjami istorijos konstravimo ir performulavimo metodai – visa tai pateikiama savita kino kalba, išvengiančia dokumentinio kino štampų. Paroda Sofia Reina muziejuje veiks iki kitų metų vasario 16-osios.

D. Narkevičiaus darbus yra įsigiję daugelis Europos šiuolaikinio meno muziejų, fondų ir privačių kolekcijų. Dabartinė paroda Madride – išsamiausias jo kūrybinio kelio pristatymas muziejiniame kontekste – pastato menininką į lygią gretą su ryškiausiais šiuolaikinio meno klasikais.

Renata Dubinskaitė