.
2012    02    08

Išeivijos dailininką Praną Gailių pristatanti knyga

artnews.lt

Meno rinkos agentūra Vilniuje pristato su išeivijos menininko Prano Gailiaus kūryba supažindinančią knygą.

Ši knyga – unikali proga susipažinti su neabejotinai vienu kūrybingiausių išeivijos menininkų, iki šiol kuriančių Paryžiuje. Jo parodos eksponuotos Berlyne, Miunchene, Štutgarte, Čikagoje, Tokijuje, Ženevoje ir kt. Pranas Gailius (g. 1928) – rafinuoto, jautraus, giedro žvilgsnio kūrėjas. „Dinamiškas, vitalus, spontaniškas, o kartu disciplinuotas bei racionalus“ – taip jį apibūdina A. Mackus. Gimęs šiauriniame Žemaitijos pakraštyje, vos spėjęs paragauti gimnazisto duonos, pateko į karo sūkurį. „Šešiolikos atsidūręs Prancūzijoje, pats atsilaikęs prieš įvairiausius likimo smūgius. Jis mokėsi Paryžiuje pas vieną garsiausių moderniosios dailės grandų Fernaną Ležė (Fernand Léger). Talentas padėjo jam susirasti vietą margame Paryžiaus dailės gyvenime, nepasiklysti jo krypčių ir stilių verpetuose, susibičiuliauti su daugeliu įdomių ir kūrybingų žmonių“ – Praną Gailių apibūdina albumo įvadinio teksto autorė – Regina Urbonienė.

Šiame albume išsamiai pristatoma dailininko kūryba bei asmenybė. Reprodukuojama arti 300 kūrinių nuo ankstyvojo iki vėlyvojo kūrybos periodų. Pristatomi ankstyvieji tapybos, litografijos, vario raižinių 1950–1970 metų darbai, dailininko knygos „Livre premier de la suite lituanienne“ 1968, „La mer“ 1970, „Deuxiéme suite lituanienne“ 1986 bei žymiausi darbų ciklai – „Incablock“, „Eagle Lake Story“, „Sielrankšluosčiai“, „Adret“, „Surface émue“, „Hauteur d‘ombre“, „Verte envie“, vėliausias „Musė“. Pats Pranas apie savo darbus kalba taip: „Vis dėlto tapyba nėra darbas, tai – ceremonija, aktas. Tokio jausmo nėra kuriant grafiką ar skulptūrą. Ten daug amato, tad atsikeli ir tiesiog eini į darbą. Bet ir ten yra poezijos: koks jausmas užlieja pakėlus nuo preso pirmąjį lakštą!“

Knygos sudarytoja – menotyrininkė Simona Makselienė yra atidi dailės procesų stebėtoja, parodų kuratorė, galerijos „Kunstkamera“ bei Vilniaus aukciono vadovė.

Knygą galima įsigyti internetu meno knygų knygyne www.artbooks.lt