.
2015    09    04

Ingos Likšaitės paroda „Nauji pasakojimai, parašyti medžiu ant vandens“ Kauno Keramikos muziejuje

artnews.lt

JURA 3D, akrilas, siuvimas, 2015 fragmentas, Liksaite Inga

Rugsėjo 10 d., ketvirtadienį, 18 val. Keramikos muziejuje (Rotušės a. 15, Kaunas) įvyks Ingos Likšaitės parodos „Nauji pasakojimai, parašyti medžiu ant vandens“ atidarymas.

Parodoje pristatoma serija – tai nauji darbai, sukurti 2015 metais, subrandinti menininkės darbo studijoje ir ilgų vaikščiojimų Palangoje metu. Parodoje pristatomi įvairių formatų etiudai, kuriuose persidengia tapyti ir siuvinėti sluoksniai, taip pat eksponuojamos kelios siuvinėtos drobės.

Vizualią kalbą dėlioja įvairios tekstūros ir detalės – vietos ženklai ir artefaktai. Drobė liejama, tapoma skaidriais sluoksniais, plaunama, raižoma. Naudojama nemažai aukso spalvos. Įvairiomis dispersijomis padengta drobė vietomis nusiuvama, įvedama papildoma, optiškai kintanti tekstūra. Čia svarbus yra žiūrėjimo taškas ir šviesa, kurie intensyvina piešinį.

Pasak parodos autorės, šis ciklas visiškai naujas temos prasme. Dominuoja architektūrinis medžio jungimo elementas, per jį konstruojamas piešinys, kartu juntama lengva refleksija į ankstesnių metų kūrinius. Pavyzdžiui, viename siuvinyje lipdant jūros vaizdą, panaudota anksčiau siūta dygsnių banga. Keliuose darbuose įvestas raudonos kino užsklandos motyvas, tai kino žiūrovo pozicija stebint ir traktuojant aplinką, taip pat – šuolis į ankstesnę kūrybą, norima sujungti praeities ir būsimo laiko perspektyvas.

Aktyvi parodinė veikla, reikšmingi įvertinimai ir apdovanojimai jau kurį laiką lydi šią menininkę. Solidus grupinių ir individualių parodų sąrašas rikiuojasi eilėn, ji yra gavusi Grand Prix apdovanojimą „Pfaff Art Embroidery Challenge 07“ Londone ir pirmąjį prizą tarptautinėje parodoje Birmingeme. I. Likšaitė mėgsta eksperimentuoti įvairiomis šiuolaikinio meno raiškos priemonėmis. Savo kryptimi pasirinkusi tarpdisciplinines praktikas, ji pasiuva ne tik nuotraukas, bet ir filmus. Iš siūles primenančių fragmentų menininkė konstruoja ir interjero detales.

Paroda veiks iki spalio 18 d.

Iliustracijoje: Inga Likšaitė, JŪRA 3D, akrilas, siuvimas, 2015 (fragmentas).