.
2013    10    05

Grenoblio šiuolaikinio meno centre Le Magasin – Vytauto Viržbicko paroda "-Kaip papasakoti tau žinomą istoriją? -Nepasakok."

artnews.lt

Kauno bienalė UNITEKSTAS_Vytauto Viržbicko personalinė paroda Grenoblyje (copy)

2013 m. spalio 12 d. – 2014 m. sausio 4 d. Kauno bienalė pristato jaunojo menininko Vytauto Viržbicko personalinę parodą „-Kaip papasakoti tau žinomą istoriją? -Nepasakok.” Le Magasin šiuolaikinio meno centre, Grenoblyje. Tai yra 9-osios Kauno bienalės lydintis projektas, Jaunųjų menininkų projektų tęsinys toli už Kauno ir Lietuvos ribų.

Vytauto Viržbicko paroda mįslingu pavadinimu sukurta iš įvairių skulptūrų, objektų ir daiktų. Šiose iš pavienių objektų (sukonstruotų, išdrožtų, nulietų, pasiūtų, sudaužytų ir suklijuotų paties menininko rankomis) sudarytose kompozicijose pasakojama mitinė istorija. Trijų dalių (priežastis, pasekmė, išeitis) mitologinio pasakojimo herojai – prasikaltusio šuns poza sėdintis baltas arklys, „pasiduodantis“ (dvi kojas į viršų iškėlęs) stalas, paslaptingą ledkalnį plukdantis „bufetas“ ir kojas miklinantys aukštielninki vabalai, – kvies parodos lankytojus paklaidžioti painiais pasąmonės užkaboriais.

Menotyrininkė Danutė Gambickaitė Vytauto Viržbicko kūrybos strategiją įvardija labai taikliai: „tai – sąmoningas naratyvo supainiojimas“. Pasak jos, žiūrovas nežino (ir niekada nesužinos) „pagrindinės“ istorijos, bet visada nujaus jos buvimą arba nebuvimą ir matys menininko paliktas užuominas, taip patirdamas emocinę nežinojimo įtampą.

Analizuodama daugiaprasmę Vytauto Vižbicko parodą, pristatomą Le Magasin centre šį rudenį, menotyrininkė Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė teigia, jog šis „kūrinys apie nenorimą išgirsti, bet vis vien pasakojamą istoriją daugeliu aspektų artimas mitopoetinio vyrų judėjimo problematikai. Tai mąstymas, paremtas tikrosios savo prigimties tyrinėjimu ir susigrąžinimu per suasmenintus mitus. Tai daroma per poetinį žvilgsnį, pirmenybę teikiant jausminiam impulsui, ritualui, iniciacijos arba tapimo patirtims. Iškeldamas savo istoriją ir kiekvieną daugiasluoksnio kūrinio elementą, detalę padarydamas savo rankomis (nesvarbu, ar tai vazos sudaužymas ir šukių sulipdymas iš naujo, ar oro baliono krepšio pynimas), menininkas atlieka savotišką ritualą. Norėdamas pasakyti, kas skauda, jis turėjo labai atidžiai ištirti žaizdą. O rankų darbas, puikiai įvaldytos technikos ir medžiagų įvairovė demonstruoja ne tik techninių žinių spektrą, bet ir pasinėrimą į kūrybinį aktą, kuriame yra tam tikros apvalomosios, parengiamosios iniciacijos galios.“, – rašo menotyrininkė parodos kataloge.

Apie Le Magasin

Buvusioje industrinėje erdvėje 1986 metais atidaryta parodų erdvė Le Magasin ir jos direktoriaus Yves Aupetitallot įkurta École du Magasin – pirmoji Europoje kuratorystės mokykla, yra prestižinis, intelektualine, edukacine ir akademine veikla visoje Europoje bei už jos ribų išgarsėjęs šiuolaikinio meno centras. Nuo jo įkūrimo čia personalines parodas yra pakviesti surengti tokie garsūs menininkai kaip Daniel Buren, Sol Le Witt, Robert Barry, Lawrence Weiner, Michelangelo Pistoletto, Gino De Dominicis, Sylvie Fleury, Mike Kelley, Maurizio Cattelan, Liam Gillick ir daug kitų, kuriems prezentacija šioje erdvėje tapo tarptautinės karjeros atspirties tašku. Lietuvos menininkai šiame centre pristatomi pirmą kartą.

Apie menininką

Kauno bienalės pristatomas skulptorius Vytautas Viržbickas 2012 m. baigė magistrantūros studijas Vilniaus dailės akademijoje. Jo kūryba giliai kontekstinė, menininkas kuria vietos instaliacijas, kuriose svarbūs garsai, vaizdai, daiktai, jų tarpusavio sąsajos, jungtys, intuityvios istorijos. Yra surengęs keletą personalinių parodų Lietuvoje.

Kauno – Grenoblio bendradarbiavimo renginiai

Kauno bienalė, bendradarbiaudama su Nacionaliniu Grenoblio šiuolaikinio meno centru Le Magasin ir Vytauto Didžiojo universitetu, pristato eilę bendrų renginių:

Vytauto Viržbicko personalinė paroda „-Kaip papasakoti tau žinomą istoriją? -Nepasakok.” Le Magasin šiuolaikinio meno centre Grenoblyje (2013 10 12 – 2014 01 04). Tuo pat metu šiame centre atidaroma ir Deimanto Narkevičiaus personalinė paroda.

2013 m. spalio 28-31 d. Kaune, VDU menų galerijoje 101, vyks kuratorystės seminaras, kurį veda Lore Gablier (Ecole du Magasin koordinatorė) ir Nataša Ilic (Zagrebas, kuratorė).

2013 m. rugsėjo 3 – spalio 11 d. Kaune, VDU menų galerijoje 101, atidaryta Karinos Bisch personalinė paroda „Liudininkas“.