.
2012    03    25

Grafitas vs mikroschemos. Galerija „Vartai“ su Mindaugo Lukošaičio solo projektu „VOLTA“ mugėje, Niujorke

artnews.lt

Kovo 8 – 11 dienomis Niujorke vyko šiuolaikinio meno mugė VOLTA, kviečianti galerijas, dirbančios tiek su jau įsitvirtinusiais kūrėjais, tiek su kylančiais talentais. Šį pavasarį Niujorko mugėje dalyvavo ir Vilniaus galerija „Vartai“, pristačiusi lietuvių šiuolaikinio piešinio meistrą Mindaugą Lukošaitį. Kol įspūdžiai dar įsirėžę visu ryškumu, o surinkti kontaktai dar tvarkingai nesuvesti į elektroninio pašto adresyną, kalbiname galerijos komandą – direktorę Laurą Rutkutę bei kuratorę Vitaliją Jasaitę.

Šiemetinėje VOLTA mugėje pristatėte Mindaugo Lukošaičio solo projektą, tačiau tai  jau rezultatas, iki kurio vyko daugybė smulkių žingsnelių, apie kuriuos ir norėjome išgirsti. Pradedant nuo pradžių: kaip į galerijos akiratį pateko būtent Mindaugas Lukošaitis?

Vitalija Jasaitė (V. J.).: Mindaugą Lukošaitį kaip perspektyvų menininką žinojau jau seniai, dar gyvendama Šiauliuose. Menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis dažnai minėdavo jį kaip vieną įdomiausių augančių talentų. Tad dažnai pasidomėdavau kokiuose projektuose, parodose dalyvauja, ką kuria. Jo darbai visuomet prikaustydavo dėmesį, buvo įdomūs tiek vizualiai, tiek konceptualiai.

Su Mindaugu bendrauti pradėjome prieš porą metų, kai atsirinkinėjome menininkus ARTscape projektui. Tuomet sekė ilgas susirašinėjimas. Kadangi jis tuo metu nebuvo labai aktyvus menininkas parodų atžvilgiu, domėjomės, ką jis yra sukūręs, prie kokių naujų projektų dirba, kaip intensyviai tai daro, ko siekia ir pan. Mindaugo kūryba labai sudomino, jis imasi įvairių sudėtingų projektų, skirtingų temų, tiria vaizdo  konstravimo, suvokimo būdus ir kt. Jo piešiniai viena vertus eskiziški, atlikti laisvais, greitais, bet tiksliais judesiais, kita vertus preciziški ir gerai apgalvoti. Darbai pulsuoja, turi energijos. Nors tuo metu konkretus parodos planas ir neišsivystė, tačiau buvo aišku, kad norime su juo dirbti.

2011 pristatėme Mindaugo piešinius Vienna Fair mugėje kartu su Žilvino Kempino ir Andriaus Zakarausko kūriniais. Tai buvo glaudesnio bendradarbiavimo pradžia. Toliau tęsėme komunikaciją ir planuodamos 2012 parodas ir projektus įtraukėme Mindaugą Lukošaitį. Šių metų birželį Mindaugas Lukošaitis bus pristatomas ARTscape: Izraelis parodoje drauge su Ran Slavin.

Kai atsirado galimybė pristatyti solo parodą VOLTA mugėje Niujorke, pasiūliau Lukošaitį.  Laurai Rutkutei variantas atrodė įdomus, menininkas turi aiškų, atpažįstamą braižą. Papildomai dar pasitarusios su šiuolaikinio meno specialistais, kolekcininkais apsisprendėme rodyti Mindaugo kūrybą.

Kaip vyko atrankos į mugę procedūra: ar reikėjo dalyvauti konkurse, ar buvote pakviesti pristatyti solo parodą ir tuomet reikėjo spręsti, kieno kūryba verta stendo Niujorko mugėje?

Laura Rutkutė (L. R.): Konkurse dalyvauti nereikėjo, buvome pakviesti VOLTA NY direktorės Amandos Coulson, su kuria teko susipažinti ankstesniuose renginiuose ir mugėse. VOLTA NY taip  ir vadinasi „An invitational solo project fair for contemporary art“ (liet. „Kviestinis šiuolaikinio meno solo projektas“). Taigi teko tik pasirinkti menininką. Su Mindaugu, kaip Vitalija ir minėjo, ryšį palaikėme jau kurį laiką, labai vertiname jo kūrybinį potencialą. Taip pat įvertinome ir aplinkybes, pasaulines šiuolaikinio meno tendencijas. Domėjimasis piešiniu po truputi sugrįžta, kolekcininkai juo vis labiau domisi. Tačiau tai vis dar yra retas reiškinys, tad ir proga išsiskirti. Pasiteisino.

Sakytume pasiteisino su kaupu – šiuolaikinio meno portalas artinfo.com išskyrė galerijos stendą bei M. Lukošaitį kaip vieną iš trylikos vertų įdėmesnio žvilgsnio objektų. Kuo išsiskyrė lietuvių menininko piešiniai spalvingos mugės kontekste?

L.R. Būtent „spalvingoje“ mugėje, tuo ir išsiskyrėm – nespalvingumu – monochromine, ramia, bet iškalbinga ekspozicija. Jokių specialiųjų efektų, naujųjų technologijų, mirgėjimo, judėjimo. Turbūt pačia skaidriausia technika – pieštuku – atliktų kūrinių traukiamoji galia slypi jų meistriškume, emociniame veržlume, objektų, tampančių atskirais meno kūriniais, įamžintais piešiniuose, netikėtume.

Tuo pačiu galima būtų paklausti ir kaip pavyko pati mugė? Ar ši meno mugė pardavimų atžvilgiu lenkia Europietiškas? Ar joje gauti kontaktai atsveria visas pastangas?

L.R. Sunku vienareikšmiškai lyginti pardavimus ir atsipirkimą, tačiau Niujorko pulsas akivaizdus, be to jis užkrečiantis, kaip ta srovė pagauna tave ir neša… užsimiršti, tiesiog bėgi, darai, vėl bėgi, vėl darai. Atsikvėpi tik pakilus į orą, o nusileidus bėgi toliau ir supranti, kad padaryta yra labai daug ir tai vis dar tik pradžių pradžia. Daug žadanti pradžia. Atverti nauji keliai, o tikrieji rezultatai išryškėja ateityje, kelerių metų laikotarpyje ir paprastai ne vieno sudalyvavimo, o bendro galerijos aktyvumo tarptautinėje menų terpėje pasekoje.

Beje, aktyviai Niujorke mus palaikė ir būrys ten įsikūrusių lietuvių – Lietuvos Konsulas Valdemaras Sarapinas su žmona Vyte, atašė Valda Lukoševičienė su vyru Laimonu  bei menininkai Vytenis Jankūnas, Ray Bartkus, Aidas Bareikis ir, žinoma, Žilvinas Kempinas su žmona Angela.

Kokie būtų artimiausi galerijos planai tarptautiniame meno kontekste? Gal jau ruošiate stendo ekspoziciją naujai mugei?

L.R. Šiuo metu ruošiamės Slick mugei Briuselyje, vyksiančioje balandžio antroje pusėje, ketiname parodyti jaunąją kartą. Rugsėjo mėnesį laukia Vienos mugė, o Lapkritį  galeriją  pakvietė dalyvauti Stambulo mugė Contemporary Istambul.

Ačiū už pokalbį ir sėkmės veikloje!

Iliustracija viršuje: Lukošaičio solo projektas VOLTA NY mugėje pristatomas galerijos „Vartai“. Nuotrauka: Vytenis Jankūnas.

Virtualiai po mugę galite pasivaikščioti čia.

Plačiau su Mindaugo Lukošaičio kūryba galite susipažinti galerijos „Vartai“ išleistame piešinių kataloge.

Nuotraukos: Laimonas Lukoševičius.