.
2015    02    06

Goethe's institutas Lietuvoje pristato visus metus truksiantį projektą „Žaidimo instinktas“

artnews.lt

Goethe-Institut_Zaidimo instinktas_Logotipas(1) copy

Nuo šių metų vasario mėnesio vokiečių kultūros institutas Goethe’s institutas Lietuvoje pradės vadovautis vis svarbesniu tampančiu dar vienu instinktu. Visus metus truksiančiu projektu „Žaidimo instinktas“ institutas siekia atkreipti dėmesį į nuolat didėjančią žaidimų fenomeno reikšmę.

Žaidimas – tai kultūrinė praktika, kuri lydi žmogų kelis tūkstantmečius, formuoja jį, audrina vaizduotę ir skatina siekti geriausių rezultatų. Dar niekada visų amžiaus grupių žmonių gyvenime nebuvo tiek daug žaidimo elementų. Mokslininkai, stebintys šią situaciją, kalba apie žaidybinimo (angl. gamification) tendenciją, t. y. ribų, skiriančių tikrovę nuo žaidimo ir darbą nuo pramogų, nykimą.

Organizuodamas įvairias parodas, festivalius, koncertus ir kitus diskursinio formato renginius, Goethe’s institutas skirtingais aspektais nagrinėja žaidimo sąveiką su menu, mokslu ir visuomeniniu gyvenimu.

Pagrindinis projekto renginys – tai menininkų dueto iš Vokietijos //////////fur//// paroda „no pain no game“, kuri birželio–rugpjūčio mėn. bus eksponuojama Vilniuje Šiuolaikinio meno centre. Šioje parodoje bus galima išbandyti kompiuterinį žaidimą, baudžiantį žaidėją tikru fiziniu skausmu, mažiausią pasaulyje socialinį tinklą, labirintą, kuriame rutuliukai judinami žmonių balsais. Menininkų iš Kelno Volkerio Morawe ir Tilmano Reiffo darbai balansuoja ties meno ir žaidimo, medijų kritikos ir pramogos riba.

Gegužę bus pristatytas žaidimas „Being Faust – Enter Mephisto“. Jis vyks tikrovėje, bet turės internetinio ir socialinių tinklo žaidimo elementų. Jo turinys remiasi Johanno Wolfgango von Goethe`s „Faustu“. Šiuolaikinio Fausto klausimas: „Jei parduočiau savo draugus, ir už tai nusipirkčiau meilę ir turtus… Ar tai būtų geras sandoris?“

Vasario mėnesį Lietuvos moksleiviai dirbtuvėse su menininku iš Vokietijos Carstenu Galle galės išbandyti, kaip galima kurti muziką ir kūrybingai žaisti su kalba naudojant žaidimo konsoles (pvz., Nintendo Wii), 3D kamerą Kinect arba užkoduotas kartonines dėžes.

Visus metus vyks renginiai įvairiuose miestuose ir įvairioms grupėms: dirbtuvės apie technologijas ir muziką moksleiviams, žaidimai viešojoje erdvėje, parodos ir pan.

„Žaidimo instinktas“ – tai Goethe`s instituto organizuojamas kintančio tarpdalykinio formato projektas, keliaujantis iš vienos šalies į kitą. Jo renginiai 2014 m. vyko Krokuvoje ir Liublianoje, o 2015 m. vyksta Prahoje, Budapešte, Bratislavoje, Košicėje, Taline ir Vilniuje.

 

Projekto „Žaidimo instinktas“ interneto svetainė: www.goethe.de/zaidimoinstinktas