.
2015    06    29

Geriausiam jaunajam „ArtVilnius’15“ menininkui – 1000 Eurų premija

artnews.lt

Laureatas Petras Lincevičius

Ketvirtadienį, birželio 25 dieną, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ prasidėjo jau tradicine tapusi šeštoji tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius’15“ – didžiausia vizualiųjų menų mugė Baltijos šalyse kasmet pritraukianti daugybės galerijų dėmesį iš viso pasaulio. Pirmąją mugės dieną buvo išrinktas ir paskelbtas geriausias jaunasis „ArtVilnius’15“ menininkas (iki 35-erių metų). Šios nominacijos laureatu tapo Petras Lincevičius, 25-erių metų Vilniaus Dailės Akademijos absolventas iš Šilavoto kaimo, Prienų rajono.

Geriausia jaunojo „ArtVilnius’15“  menininko nominacija yra ypatinga tuo, jog jos nugalėtojui skiriamas piniginis 1000 eurų apdovanojimas. Trečius metus iš eilės šią premiją jauniesiems talentams skiria meno mugės „ArtVilnius” mecenatas – advokatų kontora COBALT. Laimėję menininkai taip pat susilaukia ir didžiulio tarptautinio susidomėjimo.

Jaunojo menininko įkvėpimo šaltinis – meilė gimtajam kraštui

Laureatas Petras Lincevičius meno mugėje „ArtVilnius’15” dalyvauja pirmą kartą, menininko kūriniai eksponuojami Vilniaus Dailės Akademijos parodų salės „Titanikas“ stende, kuriame galima išvysti jo tapybos darbų ekspoziciją „Namukas laikui / Ryto nebus”. Šiems tapybos darbams jaunąjį kūrėją įkvėpė jo paties kaimo buitis, tad savo kūriniuose jis nostalgiškai vaizduoja senovinius daiktus – prosenelių palikimą. Moderniu menu jo darbus padaro laikmetis ir požiūris iš šiandieninės globalios visuomenes į išlikusį etnokultūros paveldą.

„Iš tiesų, šis laimėjimas man buvo labai netikėtas. „ArtVilnius“ meno mugėje dalyvauju pirmą kartą ir labai džiaugiuosi sėkmingu startu ir tokiu įvertinimu. Menininkas stengiasi ir kuria ne dėl premijos ar apdovanojimų. Vis dėlto, kai juos gauni, supranti, jog eini teisingu keliu. Tai lyg pirmoji pagalba skatinanti toliau tapyti ir kurti. Be abejo, visus gautus pinigus už tapybą ir investuosiu į tapybą – teptukus, dažus, drobes. Ir toliau savo darbuose plėtosiu meilės savo kraštui temą. Linkėčiau ir kitiems kūrėjams nepamiršti, kad menas susijęs su tuo, kas tu esi ir kurti dėl savo krašto”, – pasakoja menininkas P. Lincevičius.

Apdovanojimas – paskatinimas toliau puoselėti lietuviškas vertybes

Pasak premijos steigėjo atstovo, advokatų kontoros COBALT partnerio Žilvino Kvietkaus, svarbu tai, kad nors „ArtVilnius“ renginys yra tarptautinis, tačiau geriausio jaunojo menininko titulą iškovojo Lietuvos atstovas. „Smagu tai, kad savo šalyje turime jaunų ir talentingų žmonių, siekiančių kurti ir puoselėti lietuviškas vertybes. Mes tikimės, kad šis apdovanojimas padės laureatui atrasti naujų kūrybinių sprendimų, atvers naujus kūrybinius kelius, paskatins įgyvendinti pačias keisčiausias ir inovatyviausias menininko idėjas”, – sako premiją įteikęs Ž. Kvietkus.

Apie ArtVilnius’15 apdovanojimus

Iš viso geriausių mugės galerijų ir menininkų rinkimuose ir apdovanojimuose įsteigtos 5 nominacijos: „Geriausias menininkas“, „Geriausia galerija“, „Geriausia užsienio galerija”, „Geriausia instaliacija“ ir „Geriausias jaunasis menininkas ArtVilnius’15”. Nugalėtojus išrinko speciali „ArtVilnius’15“ vertinimo komisija. Mugės metu jos lankytojai galės išrinkti ir savo geriausią galeriją bei menininką.

Apie COBALT

COBALT – tai naujas advokatų kontoros „Raidla Lejins & Norcous“ Latvijoje ir Lietuvoje, LAWIN advokatų kontoros Estijoje ir naujai įsteigtos advokatų kontoros Baltarusijoje vardas. Baltijos šalyse ir Baltarusijoje profesionalias teisės paslaugas teikia daugiau kaip 120 COBALT teisininkų. Sustiprinusios  integraciją COBALT advokatų kontoros teikia kompleksines paslaugas vietos, regiono ir tarptautinėms korporacijoms, fondams, kredito įstaigoms bei įmonėms, taip pat privatiems asmenims visose verslo teisės srityse.

Nuotraukoje: Laureatas Petras Lincevičius