.
2014    10    08

Garso ir vaizdo sąveikos nagrinėjamos elektroninės/elektro-akustinės muzikos festivalyje „Ahead“

artnews.lt

VU observatorija1

Spalio 8-19 dienomis antrąjį kartą vyks elektroninės/elektro-akustinės muzikos festivalis „Ahead“. Šiemet festivalyje nagrinėjama intermedialumo bei garso ir vaizdo sąveikų tema. Su ja susiję skirtingi renginiai, kūrybinės dirbtuvės, koncertai. Didžioji dalis šių renginių atspindi norą konceptualiai apjungti ir atskleisti garso ir vaizdo galimybes. Šiam tikslui pasiekti pasirinktos skirtingos prieitys – nuo instaliacijų iki audiovizualinių, elektroakustinių pasirodymų įvairiose Vilniaus vietose.

Festivalis taip pat stengiasi konsoliduoti menininkus dirbančius ir gyvenančius užsienyje, skatinant juos grįžti ir prisidėti prie Lietuvos kultūrinio gyvenimo, todėl skirtinguose jo renginiuose dalyvaus bei patirtimi dalinsis skirtingi Lietuvos menininkai, gyvenantys už Lietuvos ribų. Festivalyje „Ahead“ galėsite išgirsti ne tik Lietuvos, bet ir JAV, Ekvadoro, Italijos, Olandijos, Estijos, Lenkijos kūrėjų darbus.

Tradiciškai, festivalio metu nemažas dėmesys skiriamas edukacijai; todėl vienu svarbiausių festivalio įvykių bus spalio 10-12 dienomis, Panemunės pilyje (Jurbarko rajone) vyksiančios festivalio „Ahead“ kūrybinės dirbtuvės, skirtos garso ir vaizdo sintezei. Šiose dirbtuvėse jaunieji menininkai, kompozitoriai bei grafinio dizaino atstovai turės galimybę ne tik semtis žinių bei kurti, čia jie susipažins, formuos tandemus, bendradarbiaus. Kūrybines dirbtuves ves bei garso ir vaizdo sintezavimo patirtimi dalinsis kompozitorius Mykolas Natalevičius (Lietuva), taip pat medijų menininkai Aurimas Bavarskis (Lietuva, Olandija) ir Indrė Klimaitė (Lietuva, Vokietija). Šių kūrybinių dirbtuvių metu gimusių idėjų realizacijos bus pristatomos Vilniaus dailės akademijos ekspozicijų salėse „Titanikas“, jau po festivalio, spalio 26 dieną.

Pirmasis festivalio koncertas kvies į netradicinę vietą; spalio 8 d. menininkų grupės MONOCHROME koncertas/instaliacija VU observatorijoje (M. K. Čiurlionio g. 29). Atidarymo koncerte bus pasitelkiami analoginė garso sintezė, lydima subtilaus skaitmeninio apdirbimo, ir video menas, kuris diktuos lėtą ir meditatyvų muzikinės medžiagos kitimą.

Nuo spalio 14 d. festivalis persikels į Jono Meko vizualiųjų menų centrą (Gynėjų g. 14), kur vyks šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ (dirigentas Karolis Variakojis) koncertas. Tai bene „gryniausias“ festivalio elektroakustinis koncertas, jame nebus tiesioginių vizualizacijų. Koncerte skambės Dominyko Digimo (Lietuva), taip pat kompozitoriaus iš JAV – Ethano Brauno bei kompozitoriaus iš Lietuvos, tačiau jau kelerius metus besimokančio Olandijoje – Andriaus Arutiuniano kūriniai.

Spalio 16 d. Jono Meko vizualiųjų menų centre vyks festivalio ansamblio AHEAD koncertas, jo metu bus atlikti Monikos Sokaitės ir Andriaus Šiurio specialiai šiam ansambliui ir festivaliui sukurti elektroakustiniai kūriniai. Koncerto dirigentas – Ričardas Šumila, skaitovas – Povilas Meškėla.

Spalio 17 d.  (penktadienį) LMTA Sluškų rūmuose (T. Kosciuškos g. 10) bus pristatomi elektronikos ir vaizdo projekcijų darbai, antrojoje renginio dalyje darbai, kurių garso generavimo šaltinis ar inspiracija yra šokis. Šiame koncerte išgirsite bei pamatysite Darieno Brito, Franciszeko Araszkiewicziaus, Justinos Šikšnelytės, Vytenio Buroko, Kristijono Dirsės ir kitų autorių kūrinius.

Festivalio uždarymo koncertas vyks spalio 18 d. (šeštadienį) 19 val., LMTA Muzikos inovacijų studijų centre (Gedimino pr. 42; LMTA I rūmai, IIIa.), kur  Theodoras L. Parkeris pristatys  instaliaciją, skirtą erdvinio garso sistemai. Antrojoje dalyje laukia kompozitoriaus improvizacinis pasirodymas.

Festivalį organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga, bendradarbiaujant su Vilniaus dailės akademija bei Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

Įėjimas į renginius laisvas. Nemokamos idėjos, nemokamos žinios, nemokami pokalbiai, nemokamos pažintys ir susitikimai.

Visą festivalio programą sekite čia.