.
2012    04    17

Galerijos „Vartai“ ketvirtadienio peržiūroje - Vilma Samulionytė

artnews.lt


Balandžio 19 d., ketvirtadienį, 18 val. galerijos „Vartai“ peržiūrių kambaryje (Vilniaus g. 39, Vilnius) pristatoma Vilmos Samulionytės fotografija.

Vilma Samulionytė porą metų dirbo Saudo Arabijoje foto studijoje, kur fotografuoti moteris gali tik fotografė ir vestuves vyrai bei moterys švenčia atskirai.  Ten netikėtos patirtys susidėliojo į vientisą seriją – „Kosha“ (arabų k. – fonas; Saudo Arabijoje taip vadinama scena ir nuotakos sostas).

Kaip teigia dailėtyrininkė Aistė Kisarauskaitė, „Musulmoniškame pasaulyje fotografijos, kuriose jaunoji ten sėdi neuždengtu veidu, lieka tik jaunavedžiams, jų viešinti neleidžiama. Tai pasaulis, kur moteriai nėra vietos, kur ji nėra matoma. Tačiau akinanti ir neskoninga prabanga lydi ne tik arabiškas vestuves, kurių dekoracijoms ir kostiumams leidžiami milžiniški pinigai, simuliacijos estetika būdinga ir vakarietiškoms vestuvėms: samdomi fotografai, planuotojai, kuriami papuošimai, paliekant tikruosius dalyvius už drabužių, makiažo, surežisuotų pozų, už kadro. Viduramžiško, ypač griežtomis tradicinėmis vertybėmis grįsto islamo pasaulio ir šiuolaikinės Vakarų visuomenės jungtis viename vaizde, viename vestuvių spektaklyje. Kai žmogaus nebėra, tik lieka tik scenos spektakliui.“

Fotografijos bus pristatomos peržiūrų kambaryje iki balandžio 25 d.

Iliustracija: Vilma Samulionytė, iš serijos Kosha, 2010, fotografija.