.
2009    10    26

Galerijoje "Tulips & Roses" - brito Jesse Ash paroda "Paslėptas įvadas"

artnews.lt

witby.numered fragments

Spalio 29 d. (ketvirtadienį), 19:00 valandą „Tulips & Roses” meno galerijoje atidaroma britų menininko Jesse Ash paroda „Paslėptas įvadas” (angl. „Buried lede”).

Parodos pavadinimas yra žurnalistinio žargono terminas – „paslėptas įvadas” tai žurnalisto klaida, kuomet esminė straipsnio žinia yra nukišama į rašinio vidurį, užuot pateikus ją pačioje pradžioje. Dėl šios klaidos straipsnis tampa bevertis – pripratęs prie griežtos informacijos rūšiavimo logikos skaitytojas nebegali suprasti, apie ką kalbama. Arba supranta visai ką kita, negu norėjo rašinio autorius.

Tačiau J. Ash parodos įvadas yra paslėptas ir visai įprasta prasme. Visi parodos kūriniai prasideda nuo vidurio. Televizijos reportažas iš įvykio vietos pateikiamas nebyliais rankų gestais, o jo tekstas išskaidomas erdvėje pasikartojančiomis geometrinėmis figūromis. Vaikas tampa parodos redaktoriumi, o meno kūriniai – jo žaislais, atsakingai surikiuotais galerijos erdvėje. Menininko ranka instinktyviai kartoja vaiko nubrėžtas linijas. Kiekvienas parodos fragmentas, kaip ir kiekvienas tekstas, kartu ir atveria, ir paslepia visumą.

„Man įdomu, kai meno kūrinys gali panaikinti ribą tarp dviejų skirtingų  istorijų”, – sako J. Ash.

Jesse Ash (g. 1977) yra menininkas, gyvenantis ir dirbantis Londone, Didžiojoje Britanijoje. Menininkas yra dalyvavęs parodose Anglijoje, JAV, Kanadoje, Italijoje bei kitur. Goldsmiths universitete jis rašo disertaciją apie gandus, nuogirdas ir kitas komunikacijos formas.

Iliustracija: Jesse Ash. Sunumeruoti akmenys, Witby.