.
2014    05    08

Galerija VARTAI Niujorko NADA mugėje pristato Ugniaus Gelgudos ir Neringos Černiauskaitės projektą

artnews.lt

5_Gelguda_Cerniauskaite_NADA_NY

Šį pavasarį, gegugžės 9-11 dienomis, Niujorke vyksiančioje meno mugėje NAD, galerija VARTAI pristatys Ugniaus Gelgudos ir Neringos Černiauskaitės solo projektą.

Ugniaus Gelgudos ir Neringos Černiauskaitės duetas naujausiame projekte pakitusiomis priemonėmis tęsia autorių kūrybai būdingus ateities ir vaizduotės santykių nagrinėjimus. Kaip ir kokia ateitis įsivaizduojama šiandien? Kokius įvaizdžius ir medžiagas savo vizijoms išreikšti renkasi šiandieninis futurizmas? Pagreitis, dirbtinumas, seriališkumas keliauja per kūnus ir medžiagas. Menininkai perima šias strategijas, įtraukdami jas į bendresnį meno istorijos, dizaino ir muzikos lauką. NADA mugėje šis tyrimas nesibaigs: jis ir toliau bus tęsiamas bei vystomas kitose solo parodose Niujorke bei Vilniuje.

Neringa Černiauskaitė ir Ugnius Gelguda gyvena ir dirba Vilniuje ir Niujorke, bendradarbiauja nuo 2009 m. Nuo pat pirmojo projekto menininkai seka daiktų socialinį gyvenimą, jų dalyvavimo žmonių istorijoje ir veikloje būdus, analizuoja objektų tarpusavyje užsimezgančius ryšius. Išsamūs pasirinktų objektų tyrimai autorių kūryboje persipina su vaizduote ir eksperimentavimu. Objektai dalyvauja tiek kaip antraplaniai fonai, tiek atlieka pagrindinių veikėjų vaidmenis fikciniuose 16 mm filmuose, ar pasakoja istorijas iš savo perspektyvos ir sava unikalia kalba. Tad naujas “veikėjas” kaskart lemia ir vis įvairesnių medijų pasirinkimus, tarp kurių – 16 mm filmai, skaidrių projekcijos, mažoji plastika, performansai ir garsas.

Autorių pastaruoju metu surengtos parodos, – „Wolfgang, is that you?“, galerija VARTAI, 2013 (solo), „Space Travelers“, ar/ge Kunst Gallery Museum, Bolzano, Italija, 2013, „Dabar labiau nei bet kada“, Šiuolaikinio meno centre, Vilnius, 2012 (solo).
Būsimos parodos – solo paroda 321 Gallery, Brukline, Niujorke, 2014 (gegužės mėn.), solo projektas Šiuolaikinio meno centre, Vilniuje, 2014 (birželio mėn,), iaspis meno rezidencija Švedijoje, bei solo paroda kim? Šiuolaikinio meno centre, Rygoje, 2015.

Galerija VARTAI Niujorko NADA mugėje dalyvauja pirmą kartą. NADA mugė išsiskiria siekiu pristatyti kylančius talentus bei tarptautines institutcijas, pasižyminčias drąsiomis ir neįprastomis parodų projektų programomis. Šiemet mugėje iš viso dalyvauja 86 galerijos ir institucijos, tarp kurių taip pat tokios ne pelno siekiančios organizacijos kaip Sculpture Center (liet. Skulptūros Centras).

1991 metais įkurta Galerija “Vartai” yra pirmaujanti privati galerija Baltijos šalyse. Palaipsniui savo veiklą nuo parodinės ji išplėtė iki daug platesnio pobūdžio tarptautinių bei tęstinių meno projektų rengimo. 2009 m. VARTAI tapo pirmąja privačia institucija, Žilvino Kempino projektu TUBE pristačiusia Lietuvos šiuolaikinį meną 53-oje tarptautinėje Venecijos bienalėje. 2010 metais Lietuvos menininkus pristatė 6-oje tarptautinėje Liverpulio bienalėje. Greta šiuolaikinių Lietuvos ir Pabaltijo menininkų parodų galerija rengia ir tarptautinius nekomercinius projektus, kurių metu Lietuvos žiūrovams pristatomi žymūs pasaulio kūrėjai.

Baladžio 25 – 27 d. galerija VARTAI lietuvių menininkus atstovavo ir tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje Art Brussels. Galerijos stende buvo pristatyta Niujorke gyvenančio lietuvių menininko Žilvino Kempino solo paroda, bei eksponuojami naujausi menininkų Ugniaus Gelgudos ir Neringos Černiauskaitės kūriniai mugės Young (liet. Jaunas) programoje.

Daugiau apie galeriją VARTAI.

Iliustracijoje: Ugnius Gelguda ir Neringa Černiauskaitė, Be pavadinimo (Porcelianas. Centrinis parkas), 2013, porcelianas, 43 x 43 cm