.
2011    12    21

Fotoreportažas iš Maurizio Cattelan parodos „All“ Guggenheimo muziejuje

Mantas Velykis

Šiuolaikinio meno juokdarys, provokatorius ir kritikas Maurizio Cattelan Guggenheimo muziejų Niujorke pavertė talpa chaotiškam kūrinių pliūpsniui: jame pirmą kartą į vieną erdvę surinkti visi menininko kūriniai, kurių nuo devintojo dešimtmečio prisikaupė per 130. Vos įžengus į muziejuje vykstančią M. Catellan apžvalginę parodą „Visi“ (All) pasitinka kabančio arklio iškamša, tačiau čia – tik ledkalnio viršūnė (ar veikiau apačia).

Tolimesnius įspūdžius puikiai aprašė „New York Magazine“ žurnalistai: „Jausmas lyg kažkas būtų pagaliau sudaužęs pinjatą, o iš jos pasipylė ne saldainiai, o visa tai“. Kad lengviau būtų orientuotis šioje kūrinių raizgalynėje, lankytojams padeda didžiulis žemėlapis, kuriame sužymėtas kiekvienas darbas, jo sukūrimo metai ir kitos svarbios detalės. Pats autorius teigė, jog nenorėjo tiesiog imti ir išdėlio darbų chronologine tvarka. Ir dėkui Dievui, nes dabar kiekvienas lankytojas pats gali jungti darbus tarpusavyje ir spėlioti, kuris sekė po kurio, o galbūt keli skirtinguose aukštuose kabantys darbai sudaro bendrą seriją.

Maurizio Catteelan sprendimas tokiu būdu išeksponuoti savo apžvalginę parodą sukūrė išskirtinę galimybę pamatyti darbus „naujais kampais“: retai kada pasitaiko proga pažiūrėti į skulptūras ne tik iš šono, bet ir iš apačios bei viršaus.

Trumpas fotorepotažas iš šios neįprasto parodos atskleidžia tik lašą „Visų“ kūrinių pliūpsnį. Paroda Guggenheim muziejuje Niujorke veiks iki sausio 22 d.