.
2014    09    24

Foto-video paroda POST galerijoje, Kaune

artnews.lt

Austeja Tarovaite

Rugsėjo 26 d., penktadienį, 19 val. POST galerijoje Kaune (Laisvės al. 51A, 4 aukštas) atidaroma Linos Fisheye, Austėjos Tavoraitės ir Eglės Abromaitės foto-video paroda. Šių metų balandžio mėnesį Vilniaus dailės akademijoje ir Vilniaus mieste vyko VDA Studentų meno dienos Kosminė Odisėja: 2014, kurių tikslas buvo suteikti erdvę jaunųjų menininkų kūrybai ir jų pačių inicijuotiems renginiams.

Projekto partnerė POST galerija iš visų dalyvių, kurių buvo apie 50, išsirinko tris gabias menininkes – Austėją Tavoraitę, Liną Fisheye ir Eglę Abromaitę – ir suteikė erdvę tolimesniam, o gal ir išsamesniam šių menininkių prisistatymui.

Kol esi jaunas ir nežinomas menininkas, tavo vardas dar nieko nesako, su niekuo nesiasocijuoja, bet visada reikia nuo kažko pradėti. Neatsitiktinai paroda neturi ir jokio pavadinimo, nes didžiausias dėmesys čia sutelktas ne į parodos koncepciją, o į pačius foto-video darbus ir menininkes, su kurių portfolio bus galima susipažinti visos parodos metu. Ši paroda vardą įgaus jai besibaigiant, kaip ir menininkės taps šiek tiek labiau atpažįstamos.

Taigi parodoje pristatomi neseniai VDA Fotografijos ir medijų meno katedroje studijas baigusių ar tebestudijuojančių menininkių darbai, kai kurie viešai rodomi pirmą kartą, suteikia galimybę palyginti tokią pat mokyklą išėjusių menininkių darbus, per kuriuos atsiskleidžia skirtinga menininkių pasaulėžiūra, tematika ir problematika.

Lina Fishey  (g. 1976) –  fotografė, fotografijos lektorė Vilniaus dizaino kolegijoje (VDK). Domisi fotografijos filosofija, šiuo metu  dirba ties fotografo be kameros projekto įgyvendinimu. Fotografę labiausiai domina žmogus, jo paslaptys, pasirinkimai, elgesys, mąstymas, fantazija. Menininkei visų įdomiausia – tai kas nuslėpta.

Austėja Tavoraitė (g. 1986) – kūrybinį kelią  pradėjo nuo analoginės fotografijos. Vėliau ėmė domėtis tarpdisciplininiais projektais, jungti garsą su vaizdu. Jaunoji fotografė yra dalyvavusi ne viename tarptautiniame meno projekte : „In Focus 2011“(Vilnius, 2011), „Fotox 1000“ ( Roma, 2010/2011). Austėja yra surengusi ir savo personalinius kūrybos pristatymus: meno platformoje „Kult Flux“ (Vilnius, 2011), parodą  ir parodą – kūrybines dirbtuves šiuolaikinio meno centre, Tbilisyje.

Eglė Abromaitė – (g. 1991) – jaunoji menininkė jau yra dalyvavusi ne viename tarptautiniame projekte, bei parodose Lietuvoje. Kūrėjos darbai pristatyti: Berlyne, Amsterdame, Graikijoje, Serbijoje ir Vengrijoje. Eglė savo darbuose dažniausiai nagrinėja dirbtinumo ir realybės sąveiką moderniame pasaulyje. To pasėkoje menininkė neišvengiamai susiduria su noru kuo preciziškiau išreikšti estetišką vaizdą. Šiam tikslui pasiekti naudojamos naujausios technologijos.

Projektą kuruoja – Urtė Čaplikaitė ir Dovilė Daunoravičiūtė.

Paroda veiks iki spalio 11 d.