.
2009    09    15

Esther Shalev-Gerz paroda STILL/FILM 2009 "Akademijos" galerijoje

artnews.lt

„Šis meninis projektas atspindi mano pastangas surasti gatvę, kurioje vaikystėje gyveno mano mama. Aš pati beveik visai neprisimenu savo ankstyvos vaikystės Vilniuje, kurį palikau būdama aštuonerių.
Mano mama turėjo bėgti iš Alytaus kai jai buvo devyneri ir mums ji nepasakojo apie gyvenimą ten. Dviejų specialistų, peržiūrėjusių įvairių archyvų dokumentus, padedama aš sugebėjau rasti savo motinos adresą Alytuje ir nusprendžiau aplankyti jos ir savo vaikystės namus. Naudodama ypač pažangius ir ypač jautrius objektyvus aš pabandžiau fotografijose užfiksuoti efemeriškus vaizdus, kurie beveik negali egzistuoti tikrovėje.”
Esther Shalev-Gerz

Parodą sudaro 12 fotografijų ir 1 video.

Be to, bus demonstruojamas 60-ųjų Aušvico koncentracijos stovyklos išlaisvinimo metinių proga Paryžiaus miesto tarybos užsakymu 2005 m. E. Shalev-Gerz sukurtas video darbas Between telling and listening („Tarp kalbėjimo ir klausymosi”). Video instaliacijoje panaudotos interviu su išlikusiaisiais Aušvico kaliniais dalys – tylos epizodai tarp klausiančiojo užduoto klausimo ir buvusiojo kalinio atsakymo. 40 minučių trukmės tylus video filmas leidžia prisiliesti prie gyvos atminties, kuri geriausiai atsiskledižia tarp kalbėjimo ir klausymosi.
Paryžiuje gyvenanti Esther Shalev-Gerz yra pelniusi tarptautinį pripažinimą už originalius meno kūrinius viešosiose erdvėse ir nuoseklų kultūrinės atminties, viešųjų erdvių politikos ir demokratijos prigimties tyrinėjimą. Jau daugiau nei dvidešimtį metų ji kuria menines intervencijas ir projektus viešosiose erdvėse, o savo kūriniuose bendradarbiauja ir keičiasi nuomonėmis su auditorija. Shalev-Gerz instaliacijos ir fotografijos kelia klausimus apie kolektyvinę atmintį ir jos įtaką atskiros asmenybės istorijai ir atsiminimams. Menininkės sukurtuose memorialiniuose paminkluose, instaliacijose, video darbuose ir fotografijose kvestionuojama istorija, tyrinėjamas bei aiškinamas jos santykis su kolektyvine atmintimi.

Naujausių projektų tarpe yra A Thread – pastovi instaliacija atvirame ore, susidedanti iš dešimties pavilijonų Castlemilk parke Glasge, Jungtinė karalystė, 2006; The Human Aspect of Objects, video instaliacija Buchenvaldo memoriale Veimare, Vokietija, 2006; The Place of Art, video instaliacija Gioteborgo Konsthall šiuolaikinio meno centre ir Bergsjöno centre, Švedija, 2006-07; projektas Echoes in Memory: the Queen’s House, Nacionalinio laivininkystės muziejuje Grinviče, Jngtinė karalystė, 2008; ir paroda Sound Machine, Norkopingas, Švedija, 2008. 2009-aisiais – The Open Page Centrinėje viešojoje bibliotekoje Vankuveryje, Kanada, ir Still/Film galerijoje „Akademija” Vilniuje. 2010 m. pradžioje jos kūrybos apžvalga vyks Jeu de Paume parodų salėse Paryžiuje.

Paroda Akademijos galerijoje veiks iki spalio 3 d.
Kuratorė: Raminta Jurėnaitė

www.photography.lt informacija.