.
2014    12    17

Dviejų parodų atidarymai galerijoje „Meno parkas“

artnews.lt

Gruodžio 19 d., penktadienį, 18 val. galerijoje „Meno parkas“ (Rotušės a. 27, Kaunas) bus atidarytos dvi parodos: Mindaugo Pridotko „Autoportretas su rankomis“ (3 aukštas) bei grupinė LDS Kauno skyriaus kuruojama paroda „XXI tarptautinis tapytojų pleneras skirtas Antanui Samuoliui atminti. Tylos ekspresija“ (2 aukštas).

Apie parodą „XXI tarptautinis tapytojų pleneras skirtas Antanui Samuoliui atminti. Tylos ekspresija“:

Kiekvienas pleneras, skirtas A.Samuoliui yra unikalus ir ypatingas keletu aspektų. Pats pleneras, rengiamas jau dvidešimt pirmą kartą, turi savo senas ir gilias tradicijas ir yra gerai žinomas menininkų, meno mylėtojų ir žinovų tarpe. Šis renginys, įskaitant ir apsilankymą Nacionaliniame M.K.Čiurlionio muziejuje, yra dar vienas prisilietimas prie A.Samuolio talento, susipažinimas su jo gyvenimo istorija ir kūryba.

Štai keletas įdomesnių ir svarbesnių faktų apie šiųmetį plenerą ir į jį pakviestus dalyvius. Prieš metus užsimezgė glaudus bendradarbiavimas tarp LDS Kauno skyriaus ir „Kalita Art Club“ (Ukraina) galerijos, kuriai vadovauja Tatjana Kalita. Jos dėka šeši dailininkai iš Lietuvos dalyvavo plenere Kryme „Čiurlionio keliais“. Kelionę skatino Lietuvos Respublikos ambasada Kijeve ir jos kultūros atašė Daiva Dapšienė.
Atsakomajam vizitui iš Kijevo pakvietėme šešis tapytojus, kurie dvi savaites gyveno ir kūrė Pažaislio vienuolyno komplekse, pasižyminčiame ypatinga aura. Šis, palyginti trumpas, bet produktyvus, laikas suteikė galimybę ne tik atskiriems dailininkams, bet ir mokykloms, kurias jie atstovauja, susitikti, dirbti vienoje erdvėje bei pasikeisti dalykine patirtimi. Šeši lietuvių dailininkai, kurie pernai dalyvavo Krymo plenere, taip pat buvo pakviesti dirbti su savo kolegomis iš Ukrainos.

Plenero pavadinimas „Tylos ekspresija“ jau kelinti metai iš eilės nesikeičia. Jis puikiai atliepia specifinį pačios vietos, t.y. vienuolyno, charakterį ir atskleidžia A.Samuolio emocinės saviraiškos būdą.
Šioje visiškoje vienuolyno tyloje, tarp storų barokinių sienų, kur prastas telefoninis ir internetinis ryšys, mūsų ukrainiečiai draugai rado užuovėją nuo nepaskelbto karo baisybių savo šalyje, kovojančioje už pažangą. Tačiau kiekvieną vakarą, visiems susėdus prie didelio bendro stalo vakarienei, kalba neišvengiamai pakrypdavo vis ta pačia tema – apie karo absurdiškumą ir beprasmes nekaltas aukas. Tikriausiai būtent dėl šios priežasties dauguma plenero metu sukurtų darbų pasižymi egzistencialistine nuotaika.

Pirmoji XXI plenero paroda buvo surengta Pažaislio vienuolyne. Vėliau ji rodyta Ukmergės kraštotyros muziejuje, o dabar pristatoma galerijoje „Meno parkas“ Kaune. Po kiek laiko ši kolekcija keliaus po kitas galerijas, kol pasieks savo galutinį tikslą Kijeve, taip išreiškiant mūsų solidarumą su ukrainiečių tauta ir parodant susirūpinimą dabartine padėtimi Europoje.

Gintautas Vaičys
LDS Kauno skyriaus pirmininkas

Apie parodą „Autoportretas su rankomis“:

„…Parodą sudaro kabančios dviveidės galvos ir ant grindų statomos rankos. Objektai lipdomi naudojant nuo savo kūno nuimtas formas, papildomai deformuojama. Galva ir rankos fragmentuojama, tiražuojama, deformuojama…”

Mindaugas Pridotkas

Parodos veiks iki sausio mėn. 16 d.