.
2010    02    08

Deimantas Narkevičius parodose Notingeme ir Torunėje

artnews.lt

tereskova

Vasario 13 d., Notingemo (Didžioji Britanija) miesto Šiuolaikinio meno centre atidaroma paroda „Star City. The Future Under Communism (liet. Žvaigždės miestas. Ateitis komunistiniame laikotarpyje), kurioje greta tokių žinomų autorių kaip Pawel Althamer, Ilya and Emilia Kabakov, Julius Koller, Goshka Macuga, & Christian Tomaszewski, Tobias Putrih, Jane & Louise Wilson ir kitų dalyvauja lietuvių menininkas Deimantas Narkevičius.

Paroda iš naujo apžvelgia kaip ateitis buvo išgyvenama ir įsivaizduojama komunizmo laikotarpiu Šaltojo karo metais. Joje pristatomi žymūs post-komunistinės kartos Europos menininkai, septyniasdešimtųjų ir aštuoniasdešimtųjų komunistinio bloko avangardo atstovai – Filko, Kabakovai, Koller, o taip pat – Vakarų menininkai, kurių darbai sukurti iš buvusio ideologinio priešininko geo-istorinių perspektyvų. Parodoje pristatomi filmai, instaliacijos, skulptūros, fotografijos, brėžiniai ir performansai kalba tiek apie Sovietinę kosmoso programą, tiek apie Centrinės komunistinės Europos populiariąją kultūrą, taip ištrinant ribas tarp istorinio palikimo ir menininkų vaizduotės. Paroda pavadinta slaptos Sovietų Sąjungos kosmonautų paruošimo bazės vardu.

Septyniasdešimtieji buvo nuožmios sovietinės ir kapitalistinės propagandos kovos laikotarpis, o drauge ir technologinės varžybos. Kosmosas su visais jam būdingomis manifestacijomis – technologinėmis, politinėmis, įsivaizduojamomis – yra svarbi parodos „Star City” dalis.

Parodoje taip pat eksponuojami tikri to laikmečio propagandos objektai, tarp kurių Sovietiniai kosmoso lenktynių plakatai, tikro dydžio Sputniko replika, kosmonautų maistas, o taip pat – lenkiški  žaislai kosmoso tema.

Parodos kuratoriai: Alex Farquharson, Notingemo Šiuolaikinio meno centro direktorius (Nottingham Contemporary), bei Lukasz Ronduda, Varšuvos Šiuolaikinio meno centro kuratorius (Centre for Contemporary Art Warsaw). Paroda veiks iki balandžio 18 d.

Deimantas Narkevičius taip dalyvauja šiuo metu Torunės Šiuolaikinio meno centre „Laiko ženklai“ (Centre of Contemporary Art „Znaki Czasu“, Lenkija) veikiančioje parodoje  „The Past is a Foreign Country“ (liet. Ateitis yra svetima šalis), kurioje pristatomi darbai materializuoja vietas iš atminties, atgaivina išgalvotas geografijas bei nagrinėja atminties ir užmaršties prigimtį. Parodoje taip pat dalyvauja  Johanna Billing, Persijn Broersen & Margit Lukács, Agnieszka Polska, Jasper Rigole, Jutta Strohmaier, Levi van Veluw , Krzysztof Zieliński ir kiti.

Parodos kuratorės: Aleksandra Kononiuk, Agnieszka Pindera.  Paroda veiks iki gegužės 2 d.

Daugiau apie parodas:

Star City. The Future Under Communism

The Past is a Foreign Country

Iliustracija viršuje: Valentina Tereškova, scena iš filmo „Sovety v Kosmose”, nuotrauka – RIA Novosti.