.
2009    01    24

Auroros Reinhard fetišistiniai objektai "Vartų" galerijoje

Neringa Černiauskaitė

Pirmoji projekto „ARTscape”, rengiamo galerijos „Vartai”, „Kino pavasario” bei „Vilnius jazz” festivalių, paroda pristato du Suomijos šiuolaikinius menininkus – Eemil Karila bei Aurorą Reinhard. Pastaroji Vilniuje pristatė naujausią savo fotografijų seriją „Gundytoja” bei tris „šviežius”  video kūrinius. Visi jie vienaip ar kitaip kalba apie fetišą ir moterišką identitetą. Artnews pavyko pakalbinti šią menininkę ir iš jos pačios išgirsti tai, ką savo kūriniais ji mėgina mums pasakyti.

artnews: Projektas “ARTscape” siekia pristatyti dvylikos Europos šalių kultūrinį gyvenimą bei identitetą. Kai galerija “Vartai” pasiūlė tau sudalyvauti šiame projekte, ar daug svarstei apie tai, jog taip tu atstovausi Suomijos šiuolaikinę meno sceną ir dabartinį šalies kultūrinį identitetą?

Aurora Reinhard (A.R.): Na, aš negaliu išvengti šios misijos, kadangi tokia yra parodos idėja, taigi aš automatiškai būsiu vertinama kaip reprezentuojanti dabartinį šalies kultūrinį identitetą ir meno sceną.  Manau, jog aš tiesiog atspindžiu tai, ką matau aplink save, tačiau aš negyvenu dėžėje matydama tik Suomiją aplink mane. Manau, kad aš taip pat atspindžiu tai, kas aplink mane plačiąja prasme, tarkim Vakarų civilaziją. Gal kiek ribota kalbėti apie kažką kaip reprezentuojantį tautinį identitetą ar vietinę meno sceną.

artnews: Esu tikra, jog sulaukei nemažai klausimų apie savo “Gundytojos” seriją, dėl jos akivaizdaus vizualinio panašumo į Cindy Sherman vėlyvesnius darbus. Kaip tu dažniausiai į juos atsakai ir kokia tavo pozicija?

A.R.: Jei žvelgiame tik į “Gundytojos” seriją, tuomet taip, seksualumo tema (kaip ir kai kuriuose Sherman darbuose) ir savo auto-portretų naudojimo koncepcija yra panaši, tačiau, jei žvelgtume į mano kūrinius kaip į visumą, pamatytume skirtumus. Pirmiausia, aš dirbu su įvairiomis medijomis, tokiomis kaip video, objektai  ir mano darbų tema bendrai imant yra identiteto, tiksliau moteriškojo identiteto vystymasis. Tuo tarpu kai Cindy Sherman koncentruojasi daugiausia ties auto-portretais ir moters vaizdavimu meno istorijoje, “Gundytojos” serijoje aš vaizduoju moters kūną kaip paviršių  ir troškimų objektą. Labiausiai mane domina fetišo sąvoka ir objektai, kurie iššaukia mūsų troškimus. Pastaruoju metu visus savo kūrinius aš mėginu paversti tokiais troškimo objektais, kurie žiūrovui sukeltų beveik fizinius pojūčius, tokius kaip kutenimas pilve ar tiesiog norą paliesti ir turėti.

arnews: Trys “Vartų” galerijoje pristatomi tavo video darbai koncentruojasi ties įprastais neįprastai “besielgiančiais” objektais. Jie taip pat per daug nenutolę nuo moteriškos lyties reprezentavimo. Ar jie turi tiesioginį ryšį su “Gundytojos” serija?

A.R.: Šie video yra “Gudytojos” serijos dalis. Jie reprezentuoja grynai fizines idėjas ar jausmus , susijusius su žmogišku būviu ar moters kūnu. “Valymas” man taip pat labai fizinis. Jis kalba apie užuojautą ir teisę egzistuoti per monotonišką veiksmą. Mano idėja nėra kaltinti virus už tai, kad jie kuria tokius objektyvuojančius objektus, tokius kaip šepetėlis mano video. Man atrodo, kad jau nebe tas laikas kalbėti apie aukas, tačiau imti savo likimą ir vaidmenį į savo pačios rankas.

artnews: Kiek stiprus tavo darbuose asmeninis lygmuo?

A.R.: Mano darbai yra vidinės vizijos ir filtrai apie tai, ką aš jaučiu mane supančiame pasaulyje. Aš juos suvokiu kaip visuomenės veidrodžius.

artnews: Tai ne pirmoji tavo paroda Vilniuje (tikimės, jog ir nepaskutinė, kaip gerai esi susipažinusi su šiuolaikine Lietuvos meno scena? Ar turi savo mėgiamų lietuvių autorių?

A.R.: Nepažįstu Lietuvos meno scenos itin gerai, tačiau yra keletas menininkų, kurių darbus aš žinau ir labai vertinu.

Auroros Reinhard bei Eemil karila ir Jurgos Barilaitės bendrą parodą galima aplankyti galerijoje „Vartai” iki vasario 20 d., po kurios bus pristatyti Estijos meno „grandai” – Kaido Ole ir Marko Mӓetamm.

Aurora Reinhard.Egzotiškas šokėjas (autoportretas). 2006, spalvota fotografija, 125x100

Aurora Reinhard.Egzotiškas šokėjas (autoportretas). 2006, spalvota fotografija, 125×100

Aurora Reinhard. Sek paskui mane. 2008, spalvota fotografija, 41 x 33

Aurora Reinhard. Sek paskui mane. 2008, spalvota fotografija, 41 x 33

Aurora Reinhard. Tampant pagrindiniu sekso žaisliuku. 2007, spalvota fotografija, 125 x 110

Aurora Reinhard. Tampant pagrindiniu sekso žaisliuku. 2007, spalvota fotografija, 125 x 110

Aurora Reinhard. Eye-dolize(autoportretas). 2006, spalvota fotografija, 125 x 100

Aurora Reinhard. Eye-dolize(autoportretas). 2006, spalvota fotografija, 125 x 100