.
2012    09    12

Audriaus Bučo ir Valdo Ozarinsko projektas „Juoda pagalvė“ Liverpulio bienalėje

artnews.lt

Rugsėjo 15 d. prasidedančioje Liverpulio bienalėje Šiuolaikinio meno centras pristato lietuvių menininkų ir architektų Audriaus Bučo ir Valdo Ozarinsko bendrą projektą „Juoda pagalvė“. Speciali peržiūra vyks ketvirtadienį, rugsėjo 13 d., 18 val. „Juoda pagalvė“ – tai milžiniškas, neaprėpiamo mastelio pripučiamas objektas, metantis iššūkį įprastiems skulptūros suvokimo būdams – žiūrovams tenka tik spėlioti apie tikrąjį pagavės dydį, formą ir kitas skulptūrines savybes.

Pirmoji, originali šio kūrinio versija (25 x 25 m taisyklingas kvadratas) buvo sukurta 2010 metais parodai „formalizmas_nesėkmės“ Šiuolaikinio meno centre. Gana paprastas, formalizmo estetika grįstas dviejų architektų sumanymas, turėjęs apeliuoti išimtinai į žiūrovo fenomenologinių potyrių ribas, dėl savo neįprastai didelių parametrų, grėsmingai juodos spalvos ir tuo metu visuomenėje vyravusių nuotaikų (pats ekonominės krizės pikas Lietuvoje), gana greitai apaugo įvairiomis istorijomis bei galimomis objekto kaip žinios interpretacijomis. Tiek žiniasklaidos atstovų, tiek paprastų parodos lankytojų atsiliepimuose vyravo apokaliptinės įžvalgos ir sugretinimai. Staiga buvo prisimintos visos negandos ir nesėkmės, kurios užklupo politinį, socialinį ir kultūrinį Lietuvos gyvenimą per pastaruosius keletą metų. „Juoda pagalvė“ parodos Vilniuje metu tarsi akumuliavo savyje visą tai, kas liko neišspręsta ar tiesiog nutylėta užsitęsusio šalies ar net viso pasaulio sunkmečio dienomis. Nesuvokiamo dydžio objektas, lyg milžiniška tulžies pritvinkusi pūslė, palaipsniui virto tuo, kas gali bet kurią akimirką sprogti tiesiog žiūrovų akyse.

Liverpulio bienalės programoje „Miestai-valstybės“ menininkų duetas parodys specialiai parodos erdvei pritaikytą „Juodos pagalvės“ versiją (36 x 12 x 5 m). Liverpulio bienalė yra vienas žinomiausių pasaulyje tokio tipo renginių, kuriame apsilanko virš milijono lankytojų.

Instaliaciją galima pamatyti: LJMU Copperas Hill Building, Liverpulis

Iliustracija: „Juoda pagalvė“ parodoje „formalizmas_nesėkmės“ Šiuolaikinio meno centre, 2010.