.
2009    06    22

ARTSCAPE programoje - Vokietijos kultūra

artnews.lt

Įsibėgėjus ARTSCAPE programai, galerija „Vartai“, „Kino pavasaris“ ir „Vilnius Jazz“ kviečia per vizualųjį meną, kiną bei džiazą pažinti Vokietiją.

Galerijoje „Vartai“ pristatoma šiuolaikinė vokiečių tapytoja Tatjana Doll. Dešimt metų Berlyne gyvenanti ir kurianti menininkė darbuose įkurdina įvaizdžius, simbolius, fetišus, būdingus didmiesčio gyvenimui, masinei kultūrai. Tapytojos potraukis greičiui, judėjimui bei ekspresijai virsta plakatams būdingomis spalvomis tapytomis drobėmis, kuriose – traukiniai, automobiliai, lėktuvai, lagaminai… Didžiulio formato drobėse vaizduojami objektai pačią tapybą padaro nekontroliuojamą, peržengiančią ribas.

Jauno lietuvių tapytojo Andriaus Zakarausko asmenybė ir jo, kaip dailininko, pozicija yra itin svarbi analizuojant šio menininko darbus. Parodoje eksponuojami kūriniai, paties dailininko vadinami abstrakcijomis, reikalauja refleksijos bei siužeto reikšmių „skaitymo“. Tvirtos sodrios figūros išreiškiamos per dažų potėpį. Kūriniuose dominuoja paties tapybos proceso apmąstymo ir tapymo idėja. Andrius Zakarauskas kviečia kartu prisiminti, kas yra tapyba ir kas joje svarbu.

Bendradarbiaujant su Goethe‘s institutu, Vokietijos mėnesio ARTSCAPE filmų programai teko puiki galimybė pristatyti penkis jau pripažintus vokiečių meninius filmus bei trumpametražių filmų programą. Vokietijos mėnesį pradės intriguojantis ir kontroversiškas filmas „Pingpongas“, sulaukęs daug apdovanojimų. Programos metu taip pat bus galima išvysti tokius stiprius filmus, kaip „Keturios minutės“ (įspūdinga pagrindinės jaunosios aktorės vaidyba), „Emos laimė“– apie du vienišius Emą ir Maksą. Filmas „Jela“ papasakos apie moterį, palikusią savo gyvenimą praeity ir bandančią pradėti viską iš naujo. Šalia rimtų dramų bus galima išvysti ir linksmą komediją „Kaip tapti nemirtingu“, pasakojančią apie vienuolikametį berniuką, visas savo nuodėmes bandantį išpirkti gerais darbais.

Vokietiją, garsėjančią ypatingomis moderniosios muzikos ir europinio džiazo tradicijomis, džiazo programoje pristato Kelno saksofonininkas, kompozitorius Norbert Stein ir viena iš daugelio jo kūrybinių laboratorijų – ansamblis Norbert Stein Pata Generators.

Į unikalią, jokiems stilistiniams apibrėžimams nepaklūstančią Norbert Stein muzikinę kalbą jungiasi milžiniškas raiškos priemonių arsenalas – nuo džiazo tradicijų iki postbopo, folk muzikos, aleatorikos ir sonorikos priemonių, abstraktaus avangardo elementų. Daugiau nei 2 dešimtmečius plėtojamą savą koncepciją N. Stein vadina PATA muzika. Norbert Stein – ne tik daugybės grupių lyderis ir ideologas, bet ir tikras pata-muzikos architektas, kuriantis savas formas – staigmenų ir netikėtų posūkių kupinas pata-kompozicijas.

ARTSCAPE programoje intriguojantį N.Stein muzikinį pasaulį pristato jo kolektyvas Pata Generators, kuriame greta lyderio – fleitininkas Michael Heupel, trombonininkas Matthias Muche, o pata-ritmo stabilumą ir kaitą užtikrina kontrabosininkas Sebastian Gramss ir būgnininkas Christoph Haberer.

Dailės programa:

Tatjana Doll „Miss Tatjana Doll”. Andrius Zakarauskas”Aš ir kiti tokie, kaip aš”

Parodos atidarymas birželio 24 d. 18 val.  galerijoje „Vartai”

Kino programa (kino teatre „Skalvija”):

M. Luthardt – Pingpongas/ Pingpong – 89 min. – gegužės 29 d, – 15 val.
C. Kraus – Keturios minutės/Four Minutes – 112 min., – birželio 5d, – 16.30
Trumpametražiai/Shortd – birželio 9d, – 19 val. (galerijoje „Vartai”)
Ch. Petzold – Jela/Yella – 89 min., – birželio 13d. , 17 val.
M. H. Rosenmuller – Kaip tapti nemirtingu/Grave Decisions – 104 min., birželio 20 d., 17 val.
S. Taddicken Emos Laimė/Emma‘s Bliss – 99 min., birželio 26 d., 21 val.

Džiazo programa:

Norbert Stein Pata Generators

Birželio 11 d., 19:00
Valstybinis Vilniaus mažasis teatras (Gedimino 22, Vilnius)
Bilieto kaina- 30, 50 Lt
Bilietus platina www.bilietai.lt

Tatjana Doll. Greitis. Easy Jet. 2009, drobė, aliejus, 300×200

Tatjana Doll. Greitis. Kovinis lėktuvas. 2009, drobė, aliejus, 300×200

Andrius Zakarauskas. Kumštis. 2009, drobė, aliejus, 30X30

Projekto „ARTSCAPE” organizatorių informacija.