.
2014    09    16

ARCHITEKTŪROS [pokalbių] FONDAS kviečia į tryliktąjį pokalbių ciklą „Pasidaryk pats. Aktyvių viešųjų erdvių kūrimas"

artnews.lt

pasidaryk pats

Rugsėjo 18 – spalio 15 dienomis, ketvirtadieniais, 20.00 val. Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniuje (Konstitucijos pr. 22) Architektūros [pokalbių] fondas pristato pokalbių ciklą „Pasidaryk pats.

Aktyvių viešųjų erdvių kūrimas“. Su pašnekovais iš Ispanijos, Prancūzijos, Suomijos bei JAV sieksime atrasti ir aptarti alternatyvias aplinkos tobulinimo galimybes. Bandysime atsakyti į klausimą kaip kiekvienas iš mūsų galėtume tapti ne tik viešųjų erdvių naudotojais, bet ir aktyviais jos kūrėjais.

Tryliktojo Architektūros [pokalbių] fondo ciklo tema – tai veiklos, netelpančios į tradicininės praktikos rėmus bei keičiančios požiūrį į aplinkos formavimo metodiką. Jų tikslas – gerinti aplinkos kokybę, įtraukiant žmones į miesto kūrimą, skatinant lokalias jų iniciatyvas.

Mus supanti gyvenamoji aplinka – tai viešoji erdvė, patiriama peržengus privačios nuosavybės ribas.Nors viešoji erdvė priklauso visiems ir kiekvienam, tačiau jos formavimo atsakomybę šiuo metu yra perėmusios valdžios įstaigos. Ciklo metu aiškinsimės kaip miestiečiai gali atgauti savo teisę į miestą.

Rugsėjo 18 d., ketvirtadienį, 20 val. Nacionalinėje dailės galerijoje įvyks pirmasis ciklo pokalbis su architekte Patrizia di Monte (Ispanija) tema – Gyventojų įtraukimas į apleistų miesto erdvių ir pastatų atgaivinimo procesą”.

Patrizia Di Monte yra miestų planavimo ir socialinės architektūros profesorė. Ji taip pat dirba architekte Gravalos ir Di Monte studijoje Saragosoje ir vadovauja „Esto no es un solar” projektui, kurio metu 29 apleistos erdvės Saragosoje buvo perdarytos į žmonių naudojamas viešąsias erdves pasitelkiant laikinas intervencijas ir padedant vietos bendruomenėms.

„Pasidaryk pats“ – tai tryliktas ARCHITEKTŪROS [pokalbių] FONDO paskaitų ciklas. Tęstinis įkvepiančių pokalbių renginys su išskirtiniais pašnekovais iš užsienio ir Lietuvos yra skirtas ugdyti humanišką, jautrią, mąstančią ir įžvalgią asmenybę. Daugiau informacijos ir video įrašus iš jau praėjusių paskaitų ciklų galite rasti http://www.archfondas.lt/paskaitos/pokalbiai.

Paskaita vyks anglų kalba. Renginys nemokamas. Paskaitą organizuoja Architektūros fondas. Tryliktojo ciklo kuratoriai – Ieva Saldauskaitė ir Margarita Kaučikaitė. Paskaita organizuojama bendradarbiaujant su Nacionaline dailės galerija.

Iliustracijos autorė Renata Mikalauskaitė.