.
2011    12    17

Apie Egyboy personalinę parodą Šiuolaikinio meno centre

Inesa Pavlovskaitė ir Gerda Paliušytė

Pora valandų po Egyboy parodos BASTA atidarymo ŠMC, grįžimas namo gatvėmis, apie kurias kalba Bonzik, pokalbis neišblėsus įspūdžiams.

Gerda Paliušytė (G.P.): Egyboy made my day, kaip pasakė Dovilė Tumpytė.

Inesa Pavlovskaitė (I.P.): Made many days. Buvo puikus įvykis miestui. Hip-hop snatches the history (ar čia 40 winks?).

G.P.: The little moments of the history. Aha, 40 winks. Basta knygos instaliacija išsibarsčiusi Basta personažuose įtraukė į Vilniaus istorijas (ą) – šiandien norėčiau puoštis Egio marškinėliais su užrašu I am not from Paris, I am a Paris. Gal miesto pavadinimą pakeisčiau. O gal ir ne. Kiek manai čia svarbus miestas kaip konteineris šitai parodai atsirasti?

I.P.:Miestas kaip galimybė situacijoms (Basta personažams) yra būtinas. Kostiumizuoti striukiniai švarkai savo ruožtu pakeitė ir paties miesto kontūrą (bent šiam vakarui). Miegalius sužinojo, kad jis odinis ir briaunotas.

G.P.: Ir  efemeriškas? Šiuo atveju naują miesto kontūrą lėmė parodos organika, personažai išlipo iš Basta knygos, o viską suliejo aronijų sultys.

I.P.: Ragavau. Supratau: lapai ištisiniai, elipsiški su smailia viršūne. Jų viršus tamsiai žalias, blizgantis, apačia šviesesnė; rudenį parausta. Uogos rutuliškos, juodos arba tamsiai purpurinės, blizgančios, saldžiarūgštės, truputį aitrios. Potyris, kažkiek sinestetiškas: tarp juodų, blizgančių, aitrių.

G.P.: Aitrumas ir blizgesys –  akrobatika.  Dabar mintyse dviejų vaikų nuotrauka iš Egyboy knygos (kažkur pradžioje), primena vasaras, kai triniesi kieme laukdama, kol prinoks „slyvukai“, galiausiai jie dar žaloki būdavo raškomi saujomis, vėliau, žinoma, skauda pilvą.

I.P.: O kur miestuose auga slyvos?

G.P.: Kiemuose, šalia gatvės, be abejo. Ten, kur augo Bonzik ir Skorpas, šiandien girdėjęsi Šiuolaikinio meno centre. Ką galvojai išėjus? Aš šiuo atveju mąsčiau apie Billy Childish, bet greitai atmečiau kaip netinkamą mintį.

I.P.: Sergei Loznitsa filmo Predstavleniye pabaigoje rugsėjo pirmosios proga pirmaklasis klausiamas: Valodia, o kuo tu norėjai būt užaugęs? Valodia: [pauzė] Pamiršau.

ŠMC skaitykloje „BASTA“ knygos instaliacija veiks iki sausio 6 d.

Iliustracijoje: Egyboy piešinys iš http://www.egyboy1.com/

Daugiau informacijos apie menininką: http://www.egyboy1.com/