.
2014    09    01

Ant Profsąjungų rūmų - gatvės menininko M-City kūrinys

artnews.lt

m-city

Rugsėjo 5–13 d. Vilniuje lankysis lenkų grafikas Mariusz Waras, gatvėje kuriantis M-City slapyvardžiu. Industrinės tematikos kūriniais ant patatų pasaulyje garsėjantis menininkas dalyvaus tarptautiniame gatvės meno festivalyje „Vilnius Street Art“. M-City darbais didžiuojasi Berlynas, Niujorkas, Paryžius, Londonas, Tel Avivas ir daugelis kitų miestų, o Vilniuje menininkas „atgaivins“ griūvantį sovietmečio reliktą – Profsąjungų rūmus.

Menininko parengtas pirminis šio pastato piešinio eskizas išsiskiria jam būdinga stilistika – įsivaizduojamų, utopinių ir realių miesto erdvių junginiu. Stilingame trafareto technika atliekamame kūrinyje grafikas kontekstualiai sužais su pastato kolonomis ir išryškins jo fasadą.

Į „Vilnius Street Art“ M-City atvažiuos tiesiai iš Stavangerio (Norvegijos), kur vyksta pagrindinis Europos viešojo meno festivalis „NuArt“. T jis piešia unikalų meno kūrinį ant didžiulio laivo – „Ocian Art“. Tai pirmasis pasaulyje projektas, kai menininko valiai patikėtas toks objektas.

Įkvepia fabrikai, kranai ir kitos industrinės formos

M-City yra vienas geriausiai žinomų šiuolaikinių menininkų iš Lenkijos, kuriantis didelio formato piešinius ant pastatų sienų. Savo darbus jis įgyvendina pasitelkdamas juodos ir baltos spalvų kombinacijas, retkarčiais įvesdamas dominuojančią spalvą. Piešiniams M-City dažnai išnaudoja ne vieną sieną, o visą pastatą. Jo kūriniai išryškina pastatų formas ir tūrius, savaip interpretuoja architektūrą.

M-City komponuoja daugybę trafaretų, kol išgauna sklandų įsivaizduojamo m-miesto vaizdą, kuris susideda iš mechaninių ir industrinių objektų. Grafikas pripažįsta, jog labiausiai jį įkvepia urbanistinė-industrinė aplinka: fabrikai, hidroelektrinės, kaminai, vandens bokštai, kranai ir kiti miesto objektai.

Šiuo metu M-City yra įgyvendinęs daugiau nei 700 piešinių ant sienų ir kitų paviršių. Gdanske (Lenkijoje) gyvenantis ir kuriantis menininkas taip pat dėsto Gdansko dailės akademijoje, rengia personalines parodas ir dalyvauja grupinėse ekspozicijose įvairiose galerijose Lenkijoje, Berlyne, Londone, Honkonge, Tailande ir kitose šalyse.

Vienas svarbiausių M-City įvertinimų dalyvavimas Europos šiuolaikinio meno bienalėje „Manifesta 7“, kuri drauge su Venecijos meno bienale patenka į pasaulio bienalių penketuką.

Festivalyje „Vilnius Street Art“ – judėjimo „Solidarumas“ aidai

M. Waras dalyvavimą festivalyje „Vilnius Street Art“ pristato Lenkijos institutas Vilniuje, šiais metais minintis 25-ąsias judėjimo „Solidarumas“ (Solidarność) – pirmosios nepriklausomos profesinės sąjungos komunistiniame bloke – metines.

„Labai vertiname tai, jog galime į festivalį „Vilnius Street Art“ pakviesti Mariusz Waras – menininką, kurį gerbiame ir žavimės jo kūriniais. Profsąjungų rūmai Vilniuje jo piešiniui pasirinkti neatsitiktinai – daugumą darbų ant pastatų M. Waras įgyvendina būtent dėl jų istorinio ar architektūrinio konteksto. Šiemet minėdami 25-ąsias judėjimo „Solidarumas“ metines matome didelę vertę pakviesti Vilniuje apsilankyti ir festivalyje sudalyvauti šį perspektyvų menininką iš Gdansko – miesto, kuriame prasidėjo minėtas judėjimas ir kuriame M. Waras pradėjo kurti savo piešinius ant industrinių pastatų“, – sako Lenkijos instituto Vilniuje direktorė Małgorzata Kasner.

Jos nuomone, menininko noras sukurti stiprų naratyvą esamai Profsąjungų rūmų pastato būklei ir su juo susijusiai istorijai drauge taps ir svarbios judėjimo „Solidarumas“ sukakties įprasminimu.

Apie festivalį „Vilnius Street Art“

Tarptautinio gatvės meno festivalio „Vilnius Street Art“ metu rugsėjo 5–13 dienomis garsūs Lietuvos ir užsienio menininkai įgyvendins 5 didelio formato piešinius ant miesto sienų bei dar keletas instaliacijų. Taip pat rugsėjo 5–7 d. Odminių skvere „Sostinės dienų“ metu veiks festivalio info centras ir atsivers kūrybinė erdvė, kur gyvai pieš 8 gatvės menininkai, bus pristatyti du papildomi festivalio projektai (Audriaus Ambraso „Žaliojo tilto redukcijos projektas“ ir Liudo Parulskio „Miesto manipuliacijos“). Baigus meninius projektus, rugsėjo 13 d. kultūros bare „Kablys“ vyks diskusija „Asmeninės viešosios erdvės“ su menotyrininke Laima Kreivyte, paveldosaugininku Vitu Karčiausku, sociologe Veronika Urbonaite-Barkauskiene, į festivalį atvykusiais menininkais ir kitais pašnekovais.