.
2014    09    09

Andriaus Svilio paroda „Daiktai sandėlyje“ LTMKS Projektų erdvėje „Malonioji 6“

artnews.lt

andrius-svilysl

Rugsėjo 13 d., šeštadienį, 18 val. LTMKS Projektų erdvėje „Malonioji 6“ (Malonioji g. 6, Vilnius) atidaroma Andriaus Svilio paroda „Daiktai sandėlyje“. Parodos kuratorė: Neringa Bumblienė.

Sandėlyje daiktai yra daiktai. Jie ten dūlėja patys sau, sustatyti praktiniais sumetimais, be jokių estetinių išvedžiojimų. Daiktai yra kūniški, lyg tankiai jie užpildo tūrį – erdvę.

Daiktai ten būna uždaromi, tampa uždarytais, kol galiausiai lieka charakteringai uždari patys iš savęs, todėl jų forma, medžiaga ir paskirtis (intencija) yra nebūtinai akivaizdi ar numatoma. Tvyro tam tikra prieblanda, jei apie daiktų tankumą kalbėtume kaip šviesą. Ar greičiau – žinome, kad yra tamsu, nes nieko aiškiai nesimato.

Jei sektume ryšį tarp daiktų sandėlyje, galima būtų pastebėti, kad jis niekur neveda, kad ryšys čia yra palaidas.  Arba – palaidumas yra ryšys, jei sudėlioti frazę iš kitos pusės.

Nieko nesinori skaičiuoti, bet žodis „palaidas“ pirma galėtų referuoti į:

  •   laisvą kūnišką santykį
  •   fizinį judesį
  •   tam tikrą nereglamentuotą trintį

Kita vertus sandėlyje „palaida“ dažnai yra tik tiek, kiek patogu ir praktiška.

Galiausiai, kai kurie daiktai sandėlyje nebūtinai yra atrinkti, bet atsitiktiniai ir net sudėlioti spontaniškai, lyg žodžiai išsprūdę susijaudinus kiek nerišliame sakinyje.

Andrius Svilys (g. 1992) yra menininkas, šiuo metu dirbantis Londone. A. Svilys savo kūryboje į daiktą žvelgia kaip į antropologinį objektą, jo gyvavimo būdą suvokdamas taip kaip suvokiamas gyvas organizmas, tarpstantis socialiniame, politiniame, etiniame, ekonominiame diskursuose. Objektas menininko kūryboje egzistuoja kaip atskiras ir tik dalinai pavaldus jo autoriui, į interesų lauką įtraukiant ne tik daiktus, bet ir mąstymo struktūras, kalbą.

A. Svilio kūriniai eksponuoti parodose Nuo 199C iki 199D. Liam Gillick Magasin CNAC, Prancūzijoje (2014), You and that Thing There (2014) ir Point of View Londone, Anglijoje (2013), keliaujančioje bienalėje JCE. Jaunieji Europos kūrėjai 2013/2015 Austrijoje, Ispanijoje, Italijoje, Lietuvoje, Olandijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje, Vokietijoje (2013-2015) ir Pažadas. Pirma triuko dalis KKKC, Klaipėdoje (2013).

Paroda veikia 2014 m. rugsėjo 13 – 17 d. atskiru susitarimu, tel. 863190615