.
2015    04    13

Aldonos Keturakienės paroda „Jos kambarys“ galerijoje „Akademija“

artnews.lt

keturakiene sumazintas copy

Balandžio 13 d. VDA galerijoje „Akademija” (Pilies g. 44, Vilnius) atidaryta Aldonos Keturakienės paroda „Jos kambarys“.

„Jos kambarys“(2015) – jubiliejinė personalinė paroda. Joje autorė išlieka ištikima savo kūrybiniam credo ir, kaip teigia pati:“ Man ypač įdomu žaisti su ribomis, meno ir amato technikomis ir atrasti aukštosios bei populiariosios kultūros ženklus. Kurdama motyvą, kuris prasideda nuo matematinės tvarkos, sužysta lyg darželio gėlės, pavyzdžiui, nasturtos, o kartojimas galiausiai išryškina skirtumus. Kiekvienas paslydimas ar sujudėjimas fiksuoja labai žmogišką, ne mechanišką prisilietimą – sukuriamas vizualinis ritmas ar pulsas. Kurdama instaliaciją naudoju didžiulę idėjų įvairovę. Idėjos ištakos skiriasi, bet jos priklauso jau egzistuojančiam pasauliui.“

Parodos erdvė užpildoma trapiais objektais. Kyla smalsus klausimas, kodėl pasirinkta pusapvalė forma, kontrastingas koloritas, ir ką visa tai primena? Spalvinis spektras čia siūbuoja kaip nenurimstanti gyvenimo švytuoklė. Nasturtos gėlės žiedas tampa pagrindiniu idėjiniu parodos akcentu. Ir kaip geriausiais atsakymas skamba klasiko Marcelijaus Martinaičio eilėraštis:

“išeini pro duris

ir užuodi, kaip kvepia nasturtos,

kurios sustiprina tavo gyvenimą.

Bet sutrikęs sustoji,

juk nieko joms iš tavęs nereikia –

net ir gyventi.“ („Išėjimas į kiemą“)

 

Menotyrininkė Jurgita Rimkutė

Profesorė, ilgametė Kauno keramikos katedros vadovė, buvusi KDF (tuomet KDI) dekanė, tarptautinių Jiesios porceliano simpoziumų organizatorė, Vyriausybinės kultūros ir meno premijos laureatė A. Keturakienė gyvena ir dirba Kaune. Gimė 1945-aisiais Ukmergėje. 1973 m. baigė Vilniaus dailės akademiją, studijavo keramiką. Mokėsi pas L. Strolį, J. Adomonį, V. Drėmą, J. Mikėną, G. Stungurienę. Jos kūriniai rodyti Airijoje, Čekijoje, Danijoje, Italijoje, Lenkijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje. Pelniusi apdovanojimų – diplomas tarptautiniame keramikos konkurse Faencoje, Italijoje (1979); įteiktas Kauno miesto savivaldybės III laipsnio „Santakos“ garbės ženklas (2005), Lietuvos Vyriausybės kultūros ir meno premija (2007). Dailininkės kūrinių yra įsigiję Lietuvos, Čekijos, Olandijos muziejai ir galerijos.

Paroda veiks iki balandžio 25 dienos.