.
2016    02    10

Agnės Jonkutės paroda „Pasaka. II dalis“ LDS Panevėžio skyriaus galerijoje „Galerija XX“

artnews.lt

Dovana, pirštinės. Vilna, 28 x 22 cm, 2006.(1)

Vasario 12 d., penktadienį, 17 val. LDS Panevėžio skyriaus galerijoje „Galerija XX” (Laisvės a. 7) atidaroma Agnės Jonkutės paroda „Pasaka. II dalis”. Šiuo metu Kaune gyvenanti dailininkė aktyviai dalyvauja kūrybinėje veikloje Lietuvoje ir užsienyje.

Gebėjimas perteikti savo mintis suprantamai, taip kad jos įkvėptų, sužadintų kitų žmonių mintis – šiuolaikiniame mene nepaprastai svarbus dalykas. Todėl menininkė daugeliui pažįstama kaip talentinga tapytoja, dažnai renkasi kitokias kūrybines formas: instaliaciją, akciją, fotografiją. Šioje parodoje Agnė Jonkutė taip pat ieško unikalios raiškos, kuria būtų galima papasakoti (o gal pasekti?) asmenišką istoriją apie laiką, apie žmogaus buvimą, jo virsmą kitokiu.

Agnė Jonkutė taip pristato šią parodą:

Man įdomu yra žmogus ir jo atmintis: ką jis atsimena, ką jis pamiršta, kaip jį atsimena, kaip jį pamiršta, kaip jis pamiršta. Atsakymų ieškau.

     Tai yra antroji pasakojimo dalis. Pirmoji buvo prieš dešimtmetį apie, o gal tiksliau „per“ prosenelių daiktus, susirinkusius pas mane. Apie tuos daiktus kalbėjau su seneliais tada, kai jie dar atsiminė ir pasakojo istorijas. Daiktai padeda atsiminti istorijas, padeda jas „iškapstyti“.

     Antroji pasakojimo dalis yra apie senelius. „Turiu“ tris senelius: Babą, Aldoną ir Senelį. Jie grimzta į užmaršties pasaulį. Senelių namuose visada buvo įdomu. Jie turėjo ir turi kitokių daiktų: išlaikytų, išsaugotų. Senelių pasaulio daiktai yra labai svarbūs: kažkada išmainyti į maistą ar kitus, reikalingesnius daiktus (pvz.: į vaikiškus „vailokus“), surinkti iš senų sugedusių prietaisų, parsivežti iš Sibiro, tiesiog pasilikti ir saugojami. Tie daiktai mane vis dar traukia savo formom, spalvom, istorijom ir paslaptim. Jas ir pristatysiu parodoje „Pasaka. II dalis.“

Paroda „Galerijoje XX“ veiks iki kovo 2 dienos.