.
2010    02    22

„Vienos knygos parodų“ cikle - Gintaras Didžiapetris

artnews.lt

camillo

Šiuolaikinio meno centro skaitykloje (Vokiečių g. 2) tęsiasi „Vienos knygos parodų“ ciklas,  kurio metu kas kelias savaites ŠMC skaityklos lankytojai kviečiami susipažinti su vis nauja unikalia menininko knyga. Ciklo pradžioje pristatomi vien Lietuvos autoriai. Nuo vasario 17 d. skaitykloje galima susipažinti su jaunojo menininko Gintaro Didžiapetrio projektu „Kai Giulio Camillo pasuko už kampo“.

Kadangi apie patį autorių visuomet reikia rašyti itin taupiai ir atsakingai, daugiau informacijos galima pateikti apie patį Giulio Camillo (Delminio). Jis buvo itin garsus XVI a. italų filosofas ir mąstytojas Prancūzijos karaliaus Franko I-ojo pavedimu sukūręs vadinamą  „Atminties teatrą“. Filosofas tikėjo, jog visi dalykai, kuriuos žmogaus protas suvokia, tačiau negali pamatyti plikomis akimis, surinkti kartu uolios meditacijos dėka gali įgauti kūniškus ženklus ir žiūrovas, galėdamas pamatyti juos savo akimis, vienu metu suvokia viską, kas iki tol slėpėsi žmogaus proto gelmėse. Būtent dėl šio kūniško stebėjimo Giulio Camillo vadino šią idėją teatru. Jis iš tiesų sukūrė medinį tokio teatro modelį, kuriame galėjo tilpti keli žmonės.  Šis teatras buvo atminties statinys, reprezentuojantis amžinosios tiesos tvarką ir atvaizduojantis įvairias jos kūrimo pakopas, nuo pačios pradžios per angelus, kosmines sferas iki žmogaus atsiradimo. Įsisavinęs universalios harmonijos, kurios atmintis buvo saugojama teatro struktūroje, proporcijas, žiūrovas galėjo pajungti magiškas kosmoso galias.

Ši teatro kaip universalios neaprėpiamos atminties ir žinių talpyklos idėja šiuo metu daugelio laikoma savotišku Interneto prototipu, tik (pusiau amfi) teatrą pakeičia ekranas.

Giulio Camillo projektas įtakojo daugelį ateities kartų kūrėjų – rašytojus ir teoretikus Jean-Jacques Rousseau, Frances Yates (jo žymioji knyga „Atminties menas“, 1966 m.), menininkus Jean Dubuffet,   Bill Viola, o taip pat – Gintarą Didžiapetrį.

„Atminties teatras“ buvo pusapskritimio formos, tad lietuvių menininko vienos knygos projekto pavadinimas „Kai Giulio Camillo pasuko už kampo“ kalba pats už save.

Gintaras_Didziapetris_Kai_Giulio_Camillo_pasuko_uz_kampo_639x380_1