.
2009    10    20

„Kultflux" platformoje parodos "Europa/4 taškai" atidarymas

artnews.lt

galerijos_taskas_nuotr

Spalio 20 d. 19 val. „Kultflux” platformoje dešiniajame Neries krante bus atidaryta galerijos „Taškas” paroda „Europa/4 taškai”. Paroda veiks spalio 20-24 d. 19 –23 valandomis. Meninis projektas „Europa/4 taškai” yra „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009″ kultūrų atpažinimo programos dalis.

Projektas „Europa/4taškai” turėjo būti realizuotas keturiuose Europos kraštiniuose taškuose – šiauriausiame, esančiame Norvegijoje (Nordkapp (71°08′ 02.835″ N), piečiausiame, esančiame Ispanijoje (Punta de Tarifa (36°00′ 00.175″ N), ryčiausiame, esančiame Rusijoje (Komijos autonominė respublika (66°11′ 57.225″ E) ir vakariausiame, esančiame Portugalijoje (Cabo da Roca (09°30′ 02.727″ W). Nepavykus gauti Rusijos vizų ir nuvykti į ryčiausią Europos tašką, geografinė-meninė strategija buvo papildyta kultūriniais komponentais – užuot vykus į Europos Rytus geografine prasme, paskutinė projekto fazė buvo įgyvendinta ne geografiniuose Rytuose, o ten, kur iš tiesų nuo seno ribojasi Europos ir Azijos kultūros – Stambule. Nepaisant vizų eksceso, projekto koncepcija ir sumanymas nė kiek nepakito – užpildyti iš Europos paribių kuriamą Europos žemėlapį meninėmis akcijomis ir ženklais.

Projekte „Europa/ 4 taškai” dalyvavo septynių asmenų Lietuvos menininkų ir teoretikų grupė. Projekto iniciatoriai – galerijos „Taškas” steigėjai Mindaugas Šnipas ir Ramūnas Alminas, jiems talkino Gediminas Akstinas, Jurga Barilaitė, Nerijus Milerius, Jurgita Remeikytė ir Eglė Ridikaitė.

„Visi projektai didele dalimi yra iliuziniai. Europos pažinimo – taip pat. Europa – šalia, jei ją turi (viduje) pats, jei ne – scenarijus, net ir labiausiai intriguojantis, nepadės”, – teigia vienas iš projekto iniciatorių Mindaugas Šnipas. Taigi nė vienas iš projekte dalyvaujančių autorių nemano, kad projektu „Europa/4 taškai” pavyko atsakyti, kas iš tiesų yra Europa.

Kiekvieno iš projekto dalyvių darbai – asmeninės Europos vizijos, gimusios kelionėje ir paliekančios erdvę intrigai ir paslapčiai. Mindaugas Šnipas parodoje pristato darbą „ON SALE” – iš natūros lipdytą ir iš bronzos išlietą Europos kranto kontūrą, kurio pavidalą centimetrais ar metrais parodoje galės įsigyti kiekvienas norintis. Ramūnas Alminas savo darbu „Untitled” į parodos erdvę įtraukia ir kairįjį Nėries krantą. Jurgita Remeikytė demonstruoja „Ašis/Axis” – sufijų dervišų sukimosi meditacijos filmuoto vaizdo variacijas, Egle Ridikaitė – skirtinguose Europos taškuose išpurkštas tuos taškus ženklinančias vėliavas ir iš skirtingų Europos vietų į Lietuvą siųstus atvirlaiškius – kelionės dienoraščius, Jurga Barilaitė – filmuoto vaizdo kūrinius, o Gediminas Akstinas – objektus/instaliacijas. Parodoje bus pristatyti viso projekto „Europa/4 taškai” kūrybinės grupės kūriniai.