.
2008    11    12

„Cut&Splice“ festivalyje Londone – Arturas Bumšteinas ir laptopų kvartetas „Twentytwentyone“

artnews.lt

banner2

Sonic Arts Network ir BBC Radio 3 spalio 24-25 d. pristatė dviejų dienų festivalį „Cut&Splice: Aus den Sieben Tagen“, skirtą XX amžiaus vizionieriaus kompozitoriaus Karlheinzo Stockhauseno ciklui „Aus den Sieben Tagen“ („Iš septynių dienų“). Šiame radikaliai elektroninei muzikai ir garso menui skiriame festivalyje dalyvavo žymūs nūdienos avangardo menininkai, interpretavusių vieną kontraversiškiausių vokiečių kompozitorių kūrinių.

Festivalyje dalyvavo ir lietuvių kompozitorius ir garso menininkas Arturas Bumšteinas bei jo suburtas laptopų kvartetas „Twentytwentyone“. Festivalis vyko vienoje įdomiausių ir keisčiausių Londono salių – „Wilton’s Music Hall“. Arturas Bumšteinas specialiai šiam renginiui sukūrė garso ir vaizdo instaliaciją „High & Low“.

Šių metų festivalio meno vadovas, puikus violončelininkas ir garso meno kūrėjas Antonas Lukoszevieze projektui subūrė daugiau nei 20 menininkų, tarp jų – Davidas Behrmanas, Angharadas Daviesas, Rhodri Daviesas, Reinholdas Friedlas, Frankas Gratkowski, Robinas Haywardas, „Apartment House“, Sethas Joselis, Aleksas Kolkowski, Philas Mintonas, Maja Ratkje, Arturas Bumšteinas ir „Twentytwentyone“, Markas Wastellas, Marcas Weiseris, Nikos Veliotis ir Michaelis Vorfeldas.

Pasak renginio organizatorių, Karlheinzo Stockhauseno vardas visų pirma asocijuojasi su XX amžiaus muzikos avangardu. Tačiau kaip atsitinka daugeliui meno vizionierių, žiniasklaidoje dažniau yra komentuojami Stockhauseno gyvenimo būdas, helikopteriai bei aštrūs pasisakymai tarptautiniais klausimais, nei patys kūriniai. Retai kada suteikiama proga patirti pačius kūrinius, jie dažniau minimi tik kaip tam tikra meno istorijos nuoroda (taip yra nutikę ir su Johnu Cage, ir su Josephu Beuysu). „Aus den Sieben Tagen“ yra vienas tų kūrinių, apie kuriuos dažniau kalbama, nei jie atliekami. Tai nėra improvizacinis ritualas, bet labiau specifinių tekstų serija, skatinanti įvairius muzikos darymo būdus.

„Cut & Splice“, elektroninės ir garso meno festivalis garsėja savo originaliomis idėjomis, įdomiomis programomis bei itin kokybišku jų įgyvendinimu.